Румъния има достатъчно газ за зимата, дори ако Путин спре кранчето

Държавните газови резерви са почти 59%, което позволява на румънските потребители да издържат на евентуално пълно спиране на доставките на руски газ през зимата. Според правителствени източници предишните планове са предвиждали 46% до август, но сегашните резерви са доста над тази граница.

Служители на министерствата на енергетиката от всички държави-членки на ЕС обсъдиха неотдавна енергийната сигурност и управлението на доставките на газ за предстоящата зима. По-рано тази седмица те се споразумяха да намалят търсенето на газ с 15 % през следващата зима, въпреки съпротивата на страни като Полша и Испания.

Вследствие на това споразумение министрите в Съвета по енергетика постигнаха политическо споразумение относно координираните действия, предназначени за намаляване на потреблението на газ за периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. Мерките имат за цел да осигурят постоянен поток от газ за защитените потребители и критичните отрасли. Регламентът по същество изисква обемът на потребявания газ да бъде с 15% по-нисък от средния обем, потребяван през подобен период от последните 5 години. Това се прави, за да се гарантира сигурността на доставките на газ през зимата на 2022-2023 г.

Съкращаването на газа ще се отрази само на някои сектори на икономиката, заявиха представители на румънското министерство на енергетиката. "До 1 ноември ще имаме запаси от 80%", заяви премиерът Николае Чука, цитиран от HotNews.

"Румъния има готовност за газ за зимата. Няма да ни свърши газта, дори ако Путин спре кранчето", заяви лидерът на социалдемократите Марсел Чолаку за B1TV. "Научихме урока си от историята, когато става въпрос за зависимост от руснаците. Те винаги са вземали от нас, никога не са ни давали нищо", добави той. /БГНЕС