Румъния разследва потенциален теч на секретна информация към "Nis Petrol" и "Газпром"

Румънски прокурори от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) - Териториална служба Тимишоара, съвместно с ОДМВР Тимишоара извършиха няколко обиска в офисите на „NIS Petrol“ в Тимишоара и Букурещ. „Nis Petrol” е сръбска компания, контролирана от руската група "Газпром нефт".

Арестувани са осем души. Четирима от тях са обвинени в разкриване на секретна информация за минералните запаси на Румъния пред компанията майка в Сърбия, съобщи DIICOT в прессъобщение.

"По отношение на 4 от лицата прокурорите от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма - Териториална служба Тимишоара са повдигнали обвинения в извършване на престъпленията разкриване на секретна или непублична служебна информация и неразрешено прехвърляне на компютърни данни за ресурсния фонд в Румъния на дружество от същия консорциум в Сърбия", допълни DIICOT.

Разследващите заявиха, че разследват евентуално изтичане на неразрешена информация, свързана с проучването на находища на нефт и газ, извършено от 2014 г. насам в окръг Тимиш.

Местната медия „OpiniaTimisoarei” припомня, че през 2014 г. „NIS Petrol“ е започнала 3D геофизични проучвания за нефт и газ в няколко района на окръг Тимиш. Представителите на „NIS Petrol“ са обявили, че са извършвали проучването без експлозиви, като са използвали контролирани вибрации, произведени от хидравлична система. /БГНЕС

Букурещ / Румъния