Румъния вика посланика си в Австрия за консултации

Министерството на външните работи на Румъния спешно извика посланика си в Австрия Емил Хурезеану за консултации. Извикването е свързано с отрицателния вот, който Австрия даде на Румъния по отношение на присъединяването към Шенгенското пространство, предаде „Ромения джърнал“

"Това е политически жест, който подчертава позицията на категорично несъгласие на Румъния с поведението на Австрия и показва решението за намаляване на сегашното ниво на отношенията с тази държава“, съобщи МВнР.

"Предвид позицията на Австрия да гласува отрицателно по Решението за присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство в рамките на Съвета по правосъдие и вътрешни работи от 8 декември 2022 г., по нареждане на министъра на външните работи Богдан Ауреску извънредният и пълномощен посланик на Румъния в Република Австрия Емил Хурезеану беше извикан в страната за консултации.“

Съгласно действащата дипломатическа практика, решението на румънската страна е политически жест, който подчертава позицията на категорично несъгласие на Румъния с поведението на Австрия и показва решението за сваляне на сегашното ниво на отношенията с тази държава", се казва в съобщението на МВнР.

Посланикът на Румъния в Австрия не е реагирал публично след гласуването в четвъртък. Въпреки това два дни след заседанието румънското посолство в Австрия публикува писмо, изпратено на 25 ноември от Емил Хурезеану до президента на Австрия Александър Ван дер Белен .

В него румънският дипломат заявява, че е "разтревожен и загрижен" от "объркващите опити да се създаде в публичното пространство впечатление за съществуването на причинно-следствена връзка между присъединяването на Румъния към Шенген и увеличаването на натиска на нелегалната миграция в Австрия, както и за възможните политически и социални последици от запазването на тази промяна в отношението".

Той заяви, че постиженията на румънско-австрийското партньорство, "укрепвани и разширявани с големи усилия в продължение на години, могат да бъдат превърнати в разменна монета на настоящата австрийска политика, не на последно място чрез жертване на интересите, изразявани по дипломатически канали".

"Имайки предвид всички тези съображения, позволете ми, господин федерален президент, да се обърна към Вас с вик за помощ, който не бива да се разбира като оплакване или критика, а като израз на дълбоката ми загриженост от риска от прекъсване на ценната австрийска традиция в дипломацията и комуникацията, което застрашава досегашното ни конструктивно съжителство", заявява Хурезеану в писмото, изпратено до президента на Австрия.

Австрийския посланик в Букурещ също беше извикан в МВнР, за да предаде протеста срещу "неоправданото и недружелюбно отношение на Австрия" по повод гласуването в Шенген. /БГНЕС