Румъния забрани на престъпници да заемат държавни постове

Долната камара на румънския парламент прие два законопроекта, с които се забранява на лица, осъдени за умишлени престъпления, да заемат редица високи постове в националните и местните власти.

На престъпниците ще бъде забранено да се кандидатират за сенатор, член на парламента, кмет, председател на окръжния съвет и местен или окръжен съветник. Те не могат да заемат нито един от гореспоменатите постове, ако не е имало реабилитация, амнистия или „декриминализация“.

Двата законопроекта са приети с 250 гласа "за" и 1 "против".

"Проектът първоначално започна от желанието да се защитят децата. Всички видяхме как миналата година кмет, който в продължение на три години е имал сексуални отношения с 13-годишно момиче, беше преизбран на поста", заяви депутатът от USR Диана Стойка, един от инициаторите.

Тя се позова и на депутати или кметове, които са злоупотребявали с деца и които досега са могли да заемат държавни постове, предаде „Румъния Инсайдер“.

По данни на организацията "Спасете децата на Румъния" само през миналата година близо 16 000 деца в Румъния са били малтретирани - физически, емоционално или сексуално.

"Приветстваме разширяването на кръга от хора, на които ще бъде забранено да участват в избори. Сега не само децата, но и всички ние ще бъдем защитени, така че общностите да не могат повече да бъдат управлявани от хора с криминални присъди", заяви.

"Започнахме със закон за защита на децата, като се има предвид, че броят на присъдите показва, че в Румъния поне едно от всеки пет деца е изложено на риск да стане жертва на сексуално насилие до 18-годишна възраст", заяви Кателин Теница.

Законопроектите получиха единодушна подкрепа в законодателния орган. Дори крайнодясната националистическа партия AUR подкрепи двата законопроекта. /БГНЕС

Букурещ / Румъния