Румънските либерали представиха проекто кабинет

Назначеният за премиер на Румъния Николае Чуке (Национал-либерална партия, НЛП) обяви, че Изпълнителното бюро на партията е одобрило в петък списъка с министри на бъдещото правителство и неговата програма, съобщи агенция Аджерпрес. Ръководството на либералите реши да внесе за одобрение в парламента кабинет на малцинството, чиито членове ще бъдат само от НЛП и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) с подкрепата на парламентаристи от група национални малцинства.

Николае Чуке, премиер на Румъния

Според списъка Дан Вълчану ще стане министър на финансите, Каталин Предойу на отбраната, Богдан Ауреску на външните работи, Лучиан Боде на вътрешните работи, Алина Горджиу на правосъдието и Неул Татару на здравеопазването. Предложеният състав на правителството не включва представители на опозиционната Социалдемократическа партия и Съюза за спасение на Румъния, в резултат на което лидерите на тези партии вече обявиха, че ще гласуват против този кабинет. В момента НЛП, ДСУР и националните малцинства имат 166 гласа в парламента, докато за одобряване на правителството е необходимо мнозинство от 234. „Разбира се, математически, това правителство няма шанс да бъде одобрено“, призна Чуке. „И все пак, предвид изключително тежката ситуация, в която се намираме днес, реших да отида в парламента с тази програма и това правителство, защото до сряда има още време за размисъл за всеки депутат."

Лидерът на НЛП Флорин Кицу изрази увереност, че съставът и програмата на правителството ще бъдат одобрени, като либералите ще водят преговори за целта с всеки парламентарист поотделно. /БГНЕС

Букурещ / Румъния