Румъния иска PCR тест за българи, ваксинираните с 2 дози са освободени от карантина

От 21:00 часа тази вечер при влизане в Румъния ще бъдат в сила ограничителни мерки, защото България е включена в списък с държави от т.нар. жълта зона.

По информация на посолството ни в Букурещ пристигащите от нашата страна, които представят отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт), подлежат на домашна карантина от 10 дни.

Ако престоят е до три дни (72 часа) и е представен отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага.

Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни.

Отрицателният резултат от PCR-теста може да бъде под формата на документ - на български и на английски език, на хартиен или електронен носител, но трябва да е издаден от оторизирана лаборатория и да съдържа идентификационните данни на тествания.

Не се изисква тест за деца на възраст до 3 години включително, както и за ваксинирани (и с втората доза) и преболедували COVID-19 през последните 90 дни.

От МВнР уточняват, че транзитно преминаващите през територията на Румъния лица, пристигащи от държави от т.нар. жълта зона, включително България, не са посочени сред изключенията от изискването за представяне на отрицателен RT-PCR тест.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството ни във Букурещ. /БГНЕС