Румънката Адина Валеан е новият еврокомисар по транспорта

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен одобри румънския евродепутат Адина Валеан за позицията на еврокомисар по транспорта в екипа си, съобщи Румъния Инсайдер.

На снимката: Урсула фон дер Лайен

Новото правителство на Румъния изпрати две предложения за еврокомисар, а именно евродепутатите Зигфрид Мурешан и Адина Валеан, заяви премиерът Людовик Орбан днес.

„И двамата кандидати проведоха интервюта с избрания председател и се представиха отлично. Председателят на Европейската комисия реши, че Адина Валеан ще поеме портфолиото по транспорта“, заяви говорител на ЕК.

„Валеан е опитен евродепутат, който вече оглавява Комисия ENVI и в момента е председател на Комисия ITRE. В кариерата си тя е натрупала опит по теми, свързани с портфолиото Транспорт. Тя беше докладчик по Механизма за свързване на Европа, който поддържа инфраструктура в областта на транспорта, енергетиката и дигиталните услуги“, обясни служителят на ЕК.

51-годишната Адина Валеан е съпруга на бившия лидер на либералите Крин Антонеску. Тя стана член на Европейския парламент през ноември 2007 г., след като Румъния се присъедини към Европейския съюз. Преди това тя беше депутат в парламента на Румъния (2004-2007).

Валеан е един от най-влиятелните румънски евродепутати. В момента тя е председател на Комисията за промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент (ITRE). Преди това тя беше заместник председател на Европейския парламент (юли 2014 г. до януари 2017 г.) и председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Тя е четвърта в класацията на най-влиятелните евродепутати Vote Watch EU, изготвена през април тази година.

Адина Валеан завършва Математическия факултет на Букурещкия университет през 1990 г. и работи като учител по математика от 1990 г. до 1997 г. Тя се присъединява към Националната либерална партия (НЛП) през 1999 г. /БГНЕС