Румънските управници флиртуват с евроскептицизма

Въпреки че прокламират себе си за ангажирани европейци, лидерите на управляващата Социалдемократическа партия на Румъния (СДП) разтърсват Брюксел, както никога досега, преди изборите за Европейски парламент през май.

Евроскептичната реторика подчертава разкол сред водещите румънски политици, като някои ветерани от СДП се оттеглят към нова партия, основана от бившия премиер Виктор Понта, който се представя като недвусмислено проевропейски.

Насоката на СДП под ръководството на партийния шеф Ливиу Драгня е важна не само за Румъния. Партията, която помогна за преговорите за присъединяването на Румъния към ЕС, може също да промени политическото равновесие в ЕС, ако Букурещ се присъедини към редиците на твърдолинейните критици на институциите на ЕС, като Будапеща и Варшава.

Отхвърлянето от страна на СДП на критиките от страна на Брюксел за върховенството на закона и корупцията също създаде напрежение в Партията на европейските социалисти (ПЕС), съюза на левоцентристките партии от целия континент. Очаква се СДП да бъде общата трета най-голяма национална делегация в левоцентристкия блок в следващия Европейски парламент.

Признаци на разрив в рамките на СДП се забелязват от месеци. Те достигнаха връхната си точка с решението на Корина Крецу, европейски комисар по регионалната политика, да напусне СДП след почти 30 години и да се кандидатира за член на Европейския парламент като член на партията „За Румъния“ на Понта.

"Разбира се, не е лесно за мен", каза Крецу за „Политико“. "Партията днес не е това, за което мечтаех и не отговаря на моите европейски ценности."

Членовете на СДП многократно са атакували Крецу през последните години, обвинявайки я, че работи срещу интересите на собствената си страна, когато посочи лошото използване на средствата на ЕС от страна на Румъния. Крецу каза, че е уморена от "всички тези лични атаки".

Основателят на „За Румъния“ Понта, който бе изключен от СДП през 2017 г., позиционира своята партия като единствения истински проевропейски социалдемократически избор на Румъния. „За съжаление СДП се превърна в много популистка, много националистична, демагогска партия“, каза той.

Решението на Крецу да се присъедини към „За Румъния“ е последвано от решението на редица политици на високо равнище, включително бившия министър-председател Михай Тудосе и други членове на парламента, сенатори и бивши министри. Членове на румънската либерална партия АЛДЕ, която в момента е в коалиция със СДП, също се присъединиха към „За Румъния“.

Лоялните към СДП предложиха извънредни реакции по отношение действията на отстъпниците.

"Разбира се, когато хората с определено старшинство си тръгват, не е удоволствие - в същото време е трудно да ги разберем", каза Сербан Николае, лидер на СДП в Сената.

Николае сравни, че да си член на партия е все едно да живееш в къща, и каза, че няма причина за напускане поради незначителни проблеми.

"Трудно ми е да повярвам, че ако някой изцапа стените или счупи прозорците, ще потърся друга къща", каза той. Николае също така отхвърли твърденията, че СДП отблъсква ценностите на ЕС, наричайки това "пропагандна история".

Засилваща се критика

Румъния, която е ротационен председател на ЕС, се изправи пред нарастващи критики от страна на Европейската комисия и Европейския парламент през последните месеци, което отразява мнението в Брюксел, че източноевропейската страна отстъпва в борбата с корупцията и се движи по същия нелиберален път като Полша и Унгария.

Критиците, както у дома, така и в чужбина, обвиняват СДП, че се опитва да прокара правни промени, за да отслаби независимостта на съдебната власт и да помогне на политиците, обвинени в корупция, включително и на висши служители на СДП като Драгня.

Съвсем наскоро правителството на СДП предприе международна лобистка кампания срещу един от своите граждани, бившата ръководителка на институцията за борба корупцията Лаура Кодрута Кьовеши, за да ѝ попречи да заеме поста на върховен прокурор на ЕС.

Проблемите на СДП отразяват по-дълбоката борба за власт между Драгня, който не може да стане министър-председател поради условна присъда, но се смята за фактически лидер на правителството, а редица разочаровани членове на СДП се притесняват, че той води страната по антиевропейски път, за да обслужва собствените си интереси.

Понта каза, че СДП "е превзета от лидери, които възприемат политиката като начин да станат по-богати и да не бъдат наказани от закона".

Европейските социалистически лидери се сблъскаха с Драгня на конгреса на европейските социалисти в Мадрид в края на февруари, включително относно информациите, че румънските власти са започнали разследване на вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс - който е левият кандидат за председател на Еврокомисията на изборите в ЕС, но също беше критик на действията на Букурещ относно върховенството на закона.

"Нямаше липса на яснота от наша страна, че тези, които искат да бъдат част от нашето семейство, трябва да се придържат към върховенството на закона", каза Удо Булман, лидер на лявоцентристката група в Европейския парламент.

Зиг-заг

През последните месеци Драгня шикалкави между това да прегърне ЕС и ПЕС или да се дистанцира от тях.

През декември той остана встрани от конгреса на ПЕС в Лисабон.

"Никога няма да бъда на една и съща снимка с хора, които са обидили моята страна", каза той на конференция на СПД по-късно същия месец на фона на хор от аплодисменти. "Разбирам, че сме част от политическо семейство, което не иска да ни помогне - те поне могат да ни изслушат."

След като присъства на следващия конгрес на ПЕС в Мадрид, Драгня заяви, че е "убеден проевропеец".

Той повтори тези думи няколко дни по-късно, но добави: "Искахме да се присъединим към ЕС за по-добър живот, за повече свобода, не да се връщаме към страха и ужаса". Той каза, че "не е възможно всичко, което казваме, всичко, което правим, да бъде критикувано, атакувано и блокирано, а това, което другите казват, което е цял набор от лъжи, се приема за даденост."

Премиерът от СДП Виорика Дънчила направи подобна оценка в интервю за „Политико“ миналия месец. Тя обвини западноевропейските лидери в двойни стандарти при критикуването на страната ѝ за корупция и репресии срещу антиправителствените протести.

Други политици от СДП взеха на прицел председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. През февруари депутатът от СДП Ливиу Плешояну каза, че Юнкер е "самозванец" и за ЕС е неудобно, че заема най-висшия пост в Комисията.

Националистическата реторика често се чува и от генералния секретар на партията Кодрин Стефанеску, лоялен към Драгня, който беше член на крайнодясната партия „Велика Румъния”, преди да се присъедини към СДП през 2011 г.

Виктор Негреску, член на СДП и бивш министър по европейските въпроси, предположи, че разделенията в партията е повече поради лични различия, отколкото поради политиката на ЕС.

"Склонен съм да вярвам, че нямаме партия като цяло, действаща антиевропейски, но имаме някои политици, които използват тази реторика и някои, които използват тази тема, за да демонизират другите партии," каза той.

Негреску внезапно подаде оставка от министерския си пост през ноември, но се надява да бъде включен в списъка на СДП за Европарламента.

Изборни главоболия

Независимо дали разделенията са предимно лични или политически, те предизвикват проблеми за СДП в изборите за Европейски парламент. Партията е на път да спечели около 26% от гласовете на Румъния в изборите, сочи прогноза на „Политико“.. Последният път листата на СДП спечели повече от 37%.

Междувременно „За Румъния“ на Понта, която идва от нищото, е на път да спечели близо 10% от гласовете.

Критиците на Понта казват, че лидерът на „За Румъния“ не е по-добър от бившите си колеги, посочвайки, че преди няколко години трябваше да се бори с обвиненията срещу себе си в корупция, а също така бе обвинен в плагиатство на докторантурата си.

Драгня обяви този месец, че СДП „ще се погрижи“ бившите членове, които се присъединиха към „За Румъния“ и намекна, че новата партия е пълна с масони и бивши членове на тайната полиция от комунистическата ера.

Курсът на Драгня предизвика спекулации, че СДП може да се присъедини към евроскептичен блок в следващия парламент. Румънски медии съобщиха миналия месец, че Матео Салвини, лидер на дясната популистка Лига в Италия, наскоро изпратил похвала на ръководството на СДП.

Въпреки това ще бъде голям риск за СДП да се присъедини към такъв съюз, тъй като електоратът на СДП у дома до голяма степен е проевропейски. В Румъния 52% от населението има положително мнение за ЕС - един от най-високите резултати в блока, сочи проучване на Евробарометър, публикувано през декември.

Това оставя отворена перспективата, че СДП и „За Румъния“ могат да се окажат заедно като неудобни един на друг колеги в един и същи лявоцентристки блок в Европейския парламент след изборите през май.

Макар европейските социалистически лидери да критикуваха Драгня и СДП, те не направиха никаква стъпка да изключат партията от техните редици./БГНЕС

…………….

Анка Гурзу, „Политико“