Румънският президент издигна повторно кандидатурата на бившия премиер

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че повторно издига кандидатурата на ръководителя на Национално-либерална партия Людовик Орбан за премиер, съобщава РИА Новости.

Вчера румънският парламент гласува в подкрепа на вот на недоверие към правителството под ръководството на Орбан. 261 от 465 депутати подкрепиха това решение.

"След консултации с всички партии и парламентарни групи определям Людовик Орбан да сформира правителство", заяви Йоханис по време на брифинг, излъчен по Digi24.

През есента в страната встъпи либерално правителство, което искаше да поправи грешките на предишните министри от кабинета, но управляващата Социалдемократическа партия се противопостави на това. Йоханис смята, че в тази ситуация предсрочните избори биха били логично решение, но не всички партии ще споделят позицията му, така че би искал отново да види Орбан като премиер.

Румънският закон предвижда след консултации с депутати президентът да назначи министър-председател. Сега Орбан ще трябва да представи програмата и състава на кабинета си в парламента; той ще бъде одобрен за поста министър-председател, след като получи поне 233 гласа от 465 сред депутатите.

В началото на януари Йоханис и Орбан съобщиха, че страната има нужда от предсрочни парламентарни избори, но не обясниха как точно възнамеряват да постигнат това. Според румънското законодателство, ако депутатите два пъти отхвърлят кандидат за поста министър-председател, предложен от президента, парламентът може да бъде разпуснат. /БГНЕС

Букурещ / Румъния