Румен Димитров: През 2020 г. ще има повече пари за библиотеки и реставрация

Бюджет 2020 позволява на Министерството на културата да прави устойчиви политики и ние сме доволни. Това коментира в интервю за БГНЕС ресорният заместник-министър Румен Димитров.

В 3-годишната прогноза са заложени увеличения на много от перата. Основно министерството работи финансиране на проекти. Стремим се в тази насока да има повече парии сигурно ще ги има. Специално през 2020 г. ще има макар и в малък повече пари за библиотеките и за консервационно-реставрационни дейности“, обеща заместник-министърът.

Месеци преди края на годината Румен Димитров отчита, че през тази година заради добри постановки има все повече посещения и ръст на публиката спрямо предходните години. „Не можем да бъдем недоволни. Оценяваме отпуснатите средства от Министерството на финансите, което е оценило усилията на Министерството на културата и резултатите на творците. Надяваме се, че все по-стабилно ще се чувстват нашите творци“, надява се Димитров.

Министерството на културата се стреми да награди всички заслужили творци. В тази връзка апелът ни към творческите съюзи е да бъдат по-активни, за да имаме точна и ясна картина какво предстои като годишнина и да се отбелязва подобаващо, препоръча заместник-министъра на културата. /БГНЕС