Румен Драганов: Младежкият туризъм няма проблем с коронавируса

Като цяло ситуацията с коронавируса не би трябвало да се отрази негативно на българския туризъм. Това каза в интервю за БГНЕС доц. д-р Румен Драганов директор на Института за анализи и прогнози в туризма при УниБИТ.

Експертът отбеляза два аспекта на проблема. Първият са мерките, които се вземат от българското правителство и правителствата на страните-членки на Европейския съюз са като цяло положителни за по-нататъшното развитие на туризма, защото гарантират сигурността на пътуванията, а тя е на първо място.

„Трябва да знаем, че каквато и ситуация да възникне, каквато и заплаха, свързана с живота и здравето на хората, правителствата в света и съответно и нашето правителство са в състояние веднага да реагират по отношение на гражданската защита така, че да опазят живота и здравето на населението. Приемаме това като нещо положително, независимо от цялата му страховитост“, отбеляза експертът.

Вторият аспект е свързан с възстановяването на икономиката на страната, съответно на ЕС, така че щетите за туризма да бъдат минимизирани. „И от тази гледна точка, аз гледам положително и на двете неща, които се случват“, заяви Румен Драганов.

Според него в създалата си ситуация и съществуват грипен вирус, с който се борят медиците, информационен вирус, който е от компетентността на психолозите. „И третият вирус това е икономическият, който ще донесе значителни промени в икономиката на страните във всички отрасли, включително и за туризма. Но пак като цяло как трябва да завърши тази война и тази битка? Тя трябва да завърши с победа, което означава, че в края на деня, след като приключи всичко, ние трябва сме възстановили икономиката по начин, който да бъдем доста по-силни и доста по-мощни“, посочи Румен Драганов.

Българският туризъм стартира тази година с ръст от около 10%, който беше очакван. „Януари приключи точно по този начин с ръст от около 9% за входящия туризъм и около 6% за изходящият. Месец февруари не беше повлиян все още от вируса, така че ние запазихме числата такива каквито са от миналата година. Практически голямата ситуация с намаляване на броя на туристите тече в последните три дни, или след спирането на полети за Италия и за Австрия. Сега вече имаме реално намаляване с около 3,5% на пътуванията, които са отнасят както за изходящия, така и за входящия туризъм. Това не може да се отрази генерално на общата картина, тъй като при очакван ръст от 10% да изваждаме 3%, отново сме в ръст“, коментира специалистът.

Заплахите идват от най-различни посоки и не се ограничават само със спирането на полетите до Австрия и Италия, защото се очаква спиране на полетите и до други дестинации, което като цяло ще доведе до ограничаването на пътуванията по света.

„Очакваме също така и решенията на българското правителство, на щабовете, които то създава, за да видим какви решения ще бъдат взети. Но каквито и решения да бъдат взети и какъвто и отлив на туристи да се случи, икономическите мерки, които трябва да бъдат взети от икономическия щаб като експерти, трябва да бъде в посока мораториум върху изплащането на ипотечните заеми към банките от страна на домакинствата и банковите кредити за малките фирми и редица други мерки, които са свързани със замразяването на плащането на сметките за ток, вода газ, такси и други, отлагането им за два месеца – така, което се случва в други страни. Това трябва да бъдат икономически механизми, които да бъдат взети от правителството, така че да не се увреди бизнеса като цяло в края на деня“, подчерта Румен Драганов.

Той очаква мерки от държавата, които да закрепят икономиката така, че тя да не пострада. „Както искаме да спасим живота на хората, така трябва да искаме да спасим икономиката“, каза той.

Драганов посочи, че към момента има ръст към интереса към България. „Защото имаме проблем в Турция, в Сирия, имаме убийство на руски войници в Сирия, което се приема много негативно в самата Русия, имаме арест на руски журналисти в Турция, имаме повишаване на таксите за руснаци в Турция. Това означава, че вследствие на тази ситуация, включително и с бежанците по границата, страната ще намали броя на туристите, които ще влязат в нея с около 3 милиона души. Това означава, че България може да получи допълнително туристи, както от руския, така и от германския пазар. Такъв интерес има. Правителството инвестира преди драмата с коронавируса 15 млн. лв. в допълнителна реклама, от които се очакват около 200 000 туристи повече през лятото“, пресметна той. Освен това се очаква и отлив на пътувания в Европейския Юг, който ще пренасочи туристи към България. Драганов посочи и поевтиняването на цената на петрола и курса на рублата - неща, които са различни от коронавируса, но те имат своето положително измерения. „Забележете, че българския туризъм години наред беше обвиняван за това, че той по Черноморието е младежки и алкохолен – точно тази група няма никакъв проблем с коронавируса. Ние нямаме български пенсионери, които да ползват круизни пътувания за по един месец с тяхната пенсия, нямаме български пенсионери, които с тяхната пенсия да отиват за два месеца в Италия“, заяви Драганов. От тази гледна точка не сме пострадали като Германия например или други страни, които имат този проблем в момента. „България е малко по-различна страна и по някой път плюсовете, примерно лошата ни маркетингова политика в Китай и това, че нямаме китайски туристи и това, че китайските туристи идват чрез Албания и Румъния в момента е положително, защото ние пък нямаме китайски туристи, нямаме китайски предприятия, защото не сключихме договори с Алибаба и с други концерни. И от тази гледна точка виждате как минусите по някой път се превръщат в плюсове в икономиката“, заяви той.

Според анализа на експерта настоящата драма с коронавируса ще има ескалация, връх и след това спад – всички кризи представляват една синусоида. „И тук въпросът е горе-долу кога ще бъде върхът на синусоидата. Когато и да бъде пикът й, след това имаме възстановителен период и след него – прогрес, така че щетите, които ще получим сега, ако действаме добре икономически, политически и съответно медицински, за да опазим повече хора, след това ще имаме плюс, който ще възстанови всичко, което сме загубили в този момент“, посочи Румен Драганов. /БГНЕС