Румен Гечев: Бюджетът не е раздут, разчетите са според чергата ни

Бюджет 2022 г. осигурява средства за семействата, здравеопазването и бизнеса. Това каза народният представител от "БСП за България" и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси проф. Румен Гечев в интервю за БГНЕС.

"Това е един добър бюджет. Той следва практиката на ЕС и първата ни задача в тези условия беше да осигурим средства за българските семейства, за здравеопазването на българите и разбира се, да помогнем според възможностите на българския бизнес. Това, което правят нашите европейски партньори. От тази гледна точка този бюджет е ангажиран с такива социални и икономически ангажименти“, подчерта проф. Гечев.

Той посочи, че разчетите за бюджета са направени според "българската черга".

„Даже бих казал и до известна степен в шеговит план, че най-скръндзавият министър на финансите е българският в сравнение с другите европейски министри. На практика бюджетният дефицит и държавният дълг остават на едни от най-ниските равнища в ЕС“, заяви той.

Депутатът от БСП категорично отхвърли предварителни атаки към проекта на бюджета, че той бил раздут и предвиждал изтеглянето на големи допълнителни заеми.

„Статистиката на ЕС категорично доказва, че на практика този бюджет е на едно от първите две места като най-консервативен в ЕС. Ние се простираме според чергата си. Направени са разчети, които не застрашават финансовата стабилност на страната", допълни още проф. Гечев.

Според него не е проблем забавянето на бюджета, а обективна реалност. "Ходихме три пъти на избори. Известно е, че разглеждането на бюджета става тогава, когато има редовно правителство", каза проф. Румен Гечев. Той отчете, че съставянето на редовен кабинет не е бил лесен процес, тъй като коалицията е четворна.

По думите му следващите дни предстои бюджетът да бъде разгледан на комисии. "Той трябва да мине през почти всички комисии, тъй като той касае всички страни на обществения живот и всички сектори. Би трябвало и е задължително през месец февруари бюджетът да бъде приет", допълни още проф. Гечев пред БГНЕС. /БГНЕС