Румен Христов: ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила

ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа формация. Въпросът е да постигнем максимално добър резултат, за да имаме възможност да съставим по-лесно правителство. България има нужда от редовно правителство. Това заяви пред БГНЕС председателят на СДС Румен Христов.

„Видяхме, че при служебните кабинети това, което е като дългосрочна задача пред страната, трудно се решава. Да, вярно е, че един редовен кабинет няма гаранция, че ще изкара четири години, но има по-дълъг хоризонт“, подчерта Христов и допълни, че тук става дума за хоризонт и в този смисъл е необходимо да имаме редовно правителство.

Румен Христов

Той коментира и постъпката на БСП в парламента по-рано днес /цялата ПГ на БСП напусна пленарната зала, когато политическите сили четоха декларации, осъждащи избиването на българския политически елит по време на комунизма през 1945 г. БСП не присъства и на едноминутното мълчание в памет на жертвите на комунистическия терор - бел. ред./. „Винаги, когато говорим за техните изстъпления, за техните престъпления, за червения терор в България, те напускат пленарна зала. Де факто те признават, че са наследници на Българската комунистическа партия. Тези хора, наследниците на тези страдалци, които днес са тук, не искат мъст, не искат затвор за тях, не искат наказания. Искат просто едно извинение, едно покаяние за хилядите избити жертви и население, които са пострадали по време на техния режим“, каза Христов и добави, че не одобрява поведението на БСП и че то показва още веднъж, че пъпната връв с БКП, със службите на „Държавна сигурност“ и със съветските окупационни сили продължава да витае при тях.

„Това е един престъпен режим. Има закон, с който е обявен за престъпен, но много, много не се спазва“, посочи той и уточни, че в цялата страна все още има символи на комунизма – паметници, надписи, картини, което означава, че обществото не е извървяло своя дълъг път. Председателят на СДС е категоричен, че комунизмът няма почва не само в България, той няма почва в целия свят, защото това е една престъпна идеология. „Но как можем да го постигнем – като гласуваме за демократични формации. Тези, които гледат там, където е мястото на България, а именно към Европа, към цивилизационния свят и този цивилизационен избор, който направихме, трябва да бъде следван“, заключи Румен Христов. /БГНЕС