Румен Ненков: Радев нарушава Конституцията

Президентът нарушава Конституцията като не връчва мандата на втората политическа сила в момента. Когато не е предвиден срок, задължението се дължи незабавно.

Това заяви пред БГНЕС бившият конституционен съдия Румен Ненков.

„По отношение на втория мандат президентът вече е в забава. Да се говори, че той разполага с някакво време е противно на Конституцията. Това е нарушение. Когато няма единен срок, то конституционното задължение подлежи на незабавно изпълнение. Всички други приказки означават нарушение на Конституцията“, подчерта той.

Според Ненков „най-лошото е, че в България хората с власт продължават да не уважават Конституцията“. „Когато властимащите не уважават Основния закон, тогава горко на народа, защото той никога няма да живее добре“, категоричен е съдията.

Но това не е единственото нарушение на Конституцията, което става в наши дни, посочи Ненков.

„Песимист съм, защото се намира житейско оправдание на всяко нарушение на Конституцията. Не вярвам, че това е полезно за държавата“, каза той.

Според Ненков е недопустимо, когато един министър, който е и възпитаник на Харвард, да заявява по телевизията, че ще внася искане, което е отхвърлено от съда, докато не се намери някой съдия да му го уважи.

„Това не може да го каже западен възпитаник. Това показва пълно пренебрежение към независимостта на съда и разделението на властите. В една демократична и правова държава той трябва да си тръгне веднага“, подчерта Румен Ненков.

Той не вижда да се прави и нещо срещу корупцията.

Смяната на едно лице с друго не означава нищо. Целият ми живот мина само в смяната на лица под измислената формула, че се сменя системата. Фактически системата не се смени“, заяви съдията.

Румен Ненков разкритикува мълчанието на ръководителите на съдебната власт, което е доказателство, че те не са преодолели страха си.

„Те продължават да се съобразяват със силните на деня. Ние вървим към по-зле, а не към по-добре, независимо, че се издигна лозунга „Не на страха!“, обобщи съдия Румен Ненков. /БГНЕС