Румен Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност

Здравната и мигрантската кризи ще доминират обществения ред през есента. Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната, за да могат обаче тези пари да достигнат до болниците, до граница, до пенсионерите, Народното събрание трябва да актуализира бюджета. Затова и свиках днешния Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Не постигнахме консенсус.

Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на днешния съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Болшинството парламентарно представени политически партии считат, че дебатът за бюджета може да се води единствено в НС. Аз обаче считам, че това е въпрос, касаещ националната сигурност.

Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за медиците, няма да има средства за 60/40, няма да се изплаща месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст, няма да има средства за границата, МВР ще бъде в невъзможност да покрива разходите за издръжка и персонал, няма да се изплаща пълния размер на енергийните помощи. Няма да има индексация на пенсиите и стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност, заяви Румен Радев.

В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на свой гръб, подчерта той.

Полицейското насилие над цивилни граждани е акт, който заслужава вниманието на цялото общество. Аз приветствам решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание по темата, както и решението на служебния министър на вътрешните работи да провери досегашните проверки за разследването на този случай.

В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност, заяви Радев и изброи - от извършителите, от насилниците до администраторите и политиците, разпоредили или допуснали насилието, или такива, укрили насилието.

В този акт ние трябва да реагираме като демократично общество, което не бива да позволява по такъв грозен начин да се тъпчат конституционните права на гражданите, категоричен бе Радев.

Трябва да се извърши проверка дали са били ангажирани частни структури в охраната и в разправата с протестиращи и по чие разпореждане. Според президента е необяснимо бездействието на прокуратурата по този казус.

През септември очакваме посещение на мониторингова група от Европейския парламент, съобщи Радев и заяви, че България трябва да отстои своята репутация. /БГНЕС