Румен Радев: „Апартамент гейт“ уронва държавността

Обхватът на скандала с жилищата на властта е заплаха за националната ни сигурност, то надхвърля мащабите на една имотна сделка. Скандалът уронва държавността и нашия имидж навън и вече се шири в световните медии. Това заяви президентът Румен Радев по БНТ.

Държавният глава коментира и обвиненията за произхода на своята недвижима собственост.

„Няма нищо общо. Аз не колекционирам апартаменти. Имам едно жилище и е придобито преди да вляза в политиката. Мога да докажа всеки един лев. Това са отчаяни опити на властта да изкара, че всички сме маскари и така да се размие скандала“, подчерта президентът.

„Всичко ми е публично и ясно е описано в моята имотна декларация. Жалките опити на властта да ме въвлекат в техните имотни далавери ме правят още по-непоколебим“, заяви Радев.

Държавният глава призова управляващите да отговорят на въпросите как са придобили средствата за закупуването на луксозните си жилища и за това откъде имат пари да образоват децата си в елитни университети. Тук не става дума за измислени морални стандарти. Напротив, ако искаме най-накрая да сме нормална европейска държава, „Апартамент гейт“ трябва да има последици, категоричен е Радев.

Според него „Апартамент гейт“ е исторически шанс, защото най-накрая имаме реакция и обществен натиск. Той призова съответните органи да се сезират и да разкрият имотите и офшорните сметки зад граница и ако има нарушения те да бъдат върнати обратно в страната ни.

Според Радев последният Консултативен съвет по национална сигурност показа, че политиците нямат воля да се борят с корупцията.

"Предстоящите избори трябва да са прозрачни и честни. Правителството трябва да осигури машините за гласуване", призоза президентът, коментирайки предстоящия вот за Европейски парламент в края на май. /БГНЕС