Румен Радев: България издържа изпита по демокрация

Поздравявам проф. Анастас Герджиков и всички кандидати за президент и вицепрезидент за това, че дадоха своите идеи и своя принос в тази кампания. Благодаря от сърце на всички, които гласуваха за нас с г-жа Йотова. Приключи един безпрецедентен изборен месец. Българите искат скъсване с корупцията и беззаконието. Очакването, че гражданите ще се изморят от изборите и ще изберат старото не се случи. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя.

Това заяви Румен Радев, който излиза от балотажа с втори мандат на „Дондуков” 2, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно, България издържа този изпит по демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо напрежение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата, заяви Румен Радев в първия си коментар, след като стана ясно, че отново ще е президент на страната.

Новият парламент няма право на грешки и протакане, защото хората няма да простят. Всяка от партиите, която пренебрегне това, ще се самоубие.

Обществото иска да види отчетливо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната реформа. Борбата с пандемията остава приоритетна задача. Не трябва да се допуска социално-икономическа криза през зимните месеци. Новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, когато става дума за историята и правата на българите зад граница, заяви още Румен Радев.

Това е победа на взаимното ни доверие, на разума и на единното ни желание за законност и справедливост, каза още той и добави, че предстоят още много и то сериозни усилия, но България излиза от застоя и автокрацията и поема по пътя на модернизацията.

Вицепрезидентът Илияна Йотова същ изказа благодарност за получената подкрепа и посвети победата на покойния свой баща и на Стефан Данаилов.

Посвещавам тази победа на един голям българин, който преди 5 години ми се довери, каза тя за покойния Данаилов. /БГНЕС