Румен Радев: България казва безусловно „да” на Албания за начало на преговорите

България казва безусловно „да” на Албания за начало на преговорите, заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с албанския си колега Илир Мета, който е на официално посещение в София, предаде репортер на БГНЕС.

България и Албания не са просто съюзници, ние сме приятели и значим принос за това има значителното българско национално малцинство в Република Албания, каза Радев в началото на пресконференцията и отбеляза, че България и Албания споделят обща визия за бъдещето на региона като съюзници и партньори.

Най-сетне намерихме пряка въздушна връзка между Тирана и София, отбеляза Радев.

Президентът изтъкна, че основна тема в разговора между двамата е била разширяването на ЕС и интеграцията на Западните Балкани.

България подкрепя започването на преговори с Република Албания без условия, заяви Радев.

Той съобщи, че двамата са осъдили и войната в Украйна и настояват за международно разследване на зверствата в Буца.

Налице е многогодишно забавяне по Коридор номер 8, каза още Румен Радев и припомни меморандума между България, Северна Македония и Албания. Този проект е от ключово значение от икономическото развитие на нашия регион, каза още Румен Радев.

В отговор на журналистически въпрос президентът Румен Радев каза, че правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 млрд., дали можем да си го позволим сега с разсрочено плащане, но трябва да питате и колко време е това разсрочено плащане – дали е 10-15 години или всичко трябва да се плати в рамките на една година. Може ли да си го позволи българското правителство, желателно е да може, ние трябва да имаме пълна ескадрила.

Няма държава, която да носи бойно дежурство само с 8 самолета. Ако някой ви каже, че България може да носи дежурство веднага след 2025 година – той ви лъже, каза Радев. (Според министъра на отбраната Драгомир Заков страната ни ще получи първите платени F-16 през първото тримесечие на 2025 и до края на 2025 г. трябва да дойдат всички останали - бел. ред.).

Ако правителството вземе решение в рамките на 2-3 месеца, отговори и сключи договор, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила, ще дойдат някъде 2027-2028 година и както вече твърдя отдавна, това означава да може да носим бойни дежурства 2030 година, заяви Радев и повтори, че това е вариант при договор сега.

Ако правителството реши да се бави, обаче, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 до този момент ще стане още по-голяма, каза още президентът и добави:

Затова аз очаквам правителството да разгледа всички възможни опции, да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система на ПВО на НАТО, където имаме ясни ангажименти и да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена, заяви Румен Радев.

БГНЕС припомня, че вчера бе съобщено, че правителството на САЩ е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна. Държавният департамент на САЩ заяви в изявление, че е уведомил Конгреса на Съединените щати за намерението си да продаде самолетите срещу сумата от 1,67 милиарда долара. /БГНЕС