Румен Радев: България активно подкрепя европейския път на Турция

България е една от страните, които активно подкрепят европейския път на Република Турция. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои посланика на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок с орден "Мадарски конник" първа степен, предаде репортер на БГНЕС.


"В края на вашия успешен и ползотворен мандат като носланик на Турция в България, за мен е чест и удоволствие да ви удостоя с високото българско държавно отличие "Мадарски конник" първа степен за вашите изключителни заслуги за укрепването на двустранните отношения между нашите страни", каза държавният глава. На церемонията присъстваха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, посланикът на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен, бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ, както и други официални гости.

Радев подчерта, че за България Турция е традиционен, важен съсед и приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор в редица области.

"В последните години нашите отношения се развиват изключително благоприятно. Ние високо ценим отношения с нашия съсед и вярваме, че ще продължим да работим заедно по редица изключително важни въпроси", добави той и посочи, че много от темите като сигурност, енергийна и транспортна свързаност, защита на нашите граници, налагат необходимост от непрекъснато търсене на нови и ефективни прагматични решения.

Президентът отбеляза, че голяма част от тези решения са реализирани и инициирани по време на мандата на посланик Айлин Секизкьок.

"Пандемията, енергийната криза, войната на Русия срещу Украйна ни подтикнаха да преосмислим понятията добросъседство, взаимопомощ, съпричастност и солидарност", допълни държавният глава.


По думите му съществено развитие намери и темата по енергийната и транспортна свързаност. "Откриха се нови ленти на втория по големина в света ГКПП "Капитан Андреево – Капъкуле", нова лаборатория. Започна проектирането на втората железопътна линия между нашите две страни. България получи достъп до всички терминали за втечнен газ и газопреносната мрежа на Р Турция, и то в един особено критичен за нас момент", заяви Радев и добави, че това е израз на зрялост и отговорност между нашите две страни не само към нашата енергийна сигурност и диверсификация, но към сигурността на нашите съюзници и партньори.


Президентът открои като важен фактор и големият ръст в търговско-икономическия обмен между България и Турция, който в последните години бележи една възходяща линия на развитие.

Радев подчерта, че Турция се превърна и в стратегически инвеститор за България.

"България високо цени участието на Турция в многонационалната бойна група на наша територия и последните меморандуми, които сключихме да противодействаме заедно на борбата срещу мините в Черно море и за трансграничните операции във връзка с охраната във въздушното пространство в интергрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО", каза още той.

Държавният глава е категоричен, че най-добрият израз за характера на отношенията между България и Турция дават отношенията между нашите народи, отбелязвайки ръста на туристическия обмен и готовността за взаимопомощ в трудни моменти на изпитания.

От своя страна посланикът на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок заяви, че думите на българския президент я карат да се чувства горда, че е изпълнила задълженията си. Тя цитира думите на Мустафа Кемал Ататюрк, че турците и българите трябва да останат приятели и тези, които са срещу България, са срещу Турция.

"От Независимостта на България насам двете държави винаги са се застъпвали в трудни моменти", добави Секизкьок.

Турският посланик посочи, че "българските герои бяха първите, които дойдоха в засегнатите райони да спасят толкова много животи под срутените сгради".

"Инвестициите в България в стигнаха 2,5 млрд. евро, докато търговията и стокообменът надвиши 7 млрд. евро годишно измерение. Това е изключителен успех на визионерите и от България, и от Турция", каза Секизкьок.

Турският посланик отчете и водещата роля на българския държавен глава за откриването на новите ленти на "Капитан Андреево" и за подписването на споразумение за потенциално откриване на нови гранчно-контролно пропускателни пунктове за ЖП транспорта. /БГНЕС