Румен Радев: България е на 6-то място в света по брой спечелени медали от олимпиади

7-милионна България заема 6-то място в света като сбор на медали във всички олимпиади по математика, информатика, физика, химия, лингвистика и ние сме далеч преди Германия. Това е един огромен потенциал, който вече започваме да реализираме.

Това каза президентът Румен Радев пред германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, с който заедно поставиха начало на форума „Възможности за германската икономика в България”, предаде репортер на БГНЕС.

Президентите Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер

Радев подчерта, че условията за германски компании у нас са много добри и именно на това се дължи разрастването на бизнеса им у нас. Той посочи, че над 5000 германски фирми имат присъствие у нас като 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са именно от Германия.

„Защо за нас в България е важно да имаме силно присъствие на германската икономика? Първо, защото германските инвестиции са основно в индустрията. Точно тези инвестиции гарантират устойчив икономически растеж. Второ нещо, което е по-важно от парите в тези инвестиции – новият прогресивен модел на отношение, който носи немският бизнес у нас – бизнес–държава, бизнес–общество”, каза държавният глава и добави, че третият елемент е по-ниската търпимост към проблемите в качеството. По думите на Радев там, където няма качество, означава, че има или неподготвена администрация, или корупция, или апатия, или ниски лични амбиции. Според него отношението към качеството е ключово за развитието ни като страна.

„Приветствам германският бизнес, който налага едни много силни стандарти по отношение на качеството и по отношение на бизнес средата в България”, добави още той и призна, че макар България да е най-бедната страна в ЕС и с най-нисък процент на конвергенция, точно това ни дава много силен заряд и амбиция да успеем.

Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер потвърди, че условията за бизнес у нас са добри за германските компании.

„90% от германските инвеститори са доволни от условията в България. Фирмите обаче се нуждаят от добре подготвени кадри”, заяви Щайнмайер и добави, че показателите по отношение на износа също са впечатляващи.

Румен Радев добави още, че най-големият ни капитал са хората и въпреки, че България е изгубила 17% от своето младо и трудоспособно население, което е емигрирало, се наблюдава и една положителна тенденция, а именно все повече млади хора да се завръщат у нас. /БГНЕС