Румен Радев: Диалогът с Пендаровски се получава

Поканих Стево Пендаровски да посети България и той прие моята покана, заяви президентът Румен Радев, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Скопие.

Радев бе първият държавен глава, когото новоизбраният президент на Република Северна Македония прие в резиденцията си, след като официално положи клетва пред парламента по-рано днес.

Имахме много ползотворни разговори и с председателя на парламента, и с новия президент. Очаквам много! Диалогът с Пендаровски се получава. Северна Македония ни е най-близката държава, каза президентът Радев след разговора в президентската резиденция „Водно” с новия президент на югозападната ни съседка.

Българският президент съобщи пред медиите, че с колегата си са споделили теми от широк спектър, които касаят и европейската, и евроатлантическата перспектива на Македония и двустранните отношения.

„България трябва да има европейски подход към Република Северна Македония, а това ще рече да продължаваме работа в две основни направления. Първо, европейската и евроатлантическата перспектива на страната са от изключителна важност за България и затова трябва всеобхватно да помагаме, да подкрепяме нейните усилия за покриване критериите за членство. Защото, както казах и на двамата, ние сме си най-близки на Балканите. Хората от двете страни на границата споделят обща история, култура, религия и език”, заяви Румен Радев.

Той отбеляза, че от друга страна България трябва да прилага европейските принципи и критерии, когато отстоява своя национален интерес.

„Споделих с председателя на парламента и пред президента Пендаровски, че очаквам друга динамика в работата на т.нар. Мултидисциплинарна експертна комисия, която изостава в своята работа. Също така им споделих, че имахме различни подходи, когато сключвахме договорите за добросъседство. Ние за разлика от Гърция не сме притискали Република Македония с някакви ултиматуми за срок, но ние очакваме, че дейността на тази комисия трябва да има по-широк спектър и тя не може да продължава до безкрай. Да, разбирам, че моментът е много емоционален за Република Северна Македония, за кратко време тук се случиха важни моменти, засягащи идентичност, национално самочувствие и т.н.. Но няма как да продължава до безкрай, защото ние всички тези неща, които трябва да се случат по този договор, трябва да залегнат и в учебниците, и в издателствата, и в медиите, и в съзнанието и нагласите на хората. Защото, ако продължаваме така, ще се окаже един ден, че Македония е формален член на ЕС, а ще са останали спорни въпроси, които могат да създават проблеми, което не е в духа на две държави-членки на ЕС”, коментира президентът Радев.

Държавният глава съобщи, че е получил разбиране по поставените от него въпроси от новия македонски президент. Радев отбеляза, че е важно страната ни да прилага европейските механизми и да бъдем абсолютно предсказуеми и да знаем какво изискваме и накъде вървим. /БГНЕС