Румен Радев: Философията на Бюджет 2021 е "след мен и потоп"

Бюджет 2021 е разоряващ и неговата философия е „след мен и потоп”. Бюджетът не само, не е реалистичен, той не е адекватен на текущите реалности, да не говорим за предизвикателствата, които ни чакат догодина.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на БГНЕС. Президентът коментира одобрените пари на държавата за догодина и новите по-строги противоепидемични мерки, които влизат в сила от тази вечер.

Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуацията – опоскана хазна, нула реформи, фалирали бизнеси и домакинства и най-вероятно социални напрежения, прогнозира президента и добави, че приходи няма от къде да дойдат, а държавните дългове растат.

Никой президент досега не е налагал вето на държавния бюджет, той е инструмент на правителството и то трябва да мисли какво ще се случва и след неговия мандат, каза още Радев.

Новите мерки са пожарни и закъснели. Използването на тази криза за PR води до загубата на човешки животи. Години наред лекари и медицински сестри напускат страната, Здравната каса се източва. Лятото се пропусна за каквито и да е действия. И сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните. Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса в управляването на кризата и заради отказ от достъп до здравеопазване, каза още президентът.

Моят апел към всички е да спазваме мерките, за да може да разтоварим колкото се може повече нашите лекари и медицински сестри, които работят извън предела на своите възможности, призова президентът.

По друга актуална тема – за решението на депутатите да не се свиква Велико Народно събрание, Радев заяви: Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна. Фарсът, който се разигра, е едно от най-грозните посегателства върху конституционализма в историята на България.

Премиерът използва конституцията единствено, за да остане още няколко месеца на власт с една цел – те да правят изборите по тяхната система, коментира Румен Радев и добави: Това, което става в българския парламент е скандал и абсолютно недопустимо.

Относно отказа му да подпише предложението Димитър Митов да бъде назначен за посланик в Румъния, държавният глава коментира, че България трябва не просто да изпраща посланици, които да управляват посолства, а посланици, които всячески да отстояват българския интерес, да разширяват партньорствата и да помагат на българския бизнес. /БГНЕС