Румен Радев: Формулировката „военно-техническа помощ“ е разтеглива и рискована

Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум. Решението (за помощта за Украйна – бел. ред.) е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. Очаквам наистина разумни решения. Формулировката „военно-техническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след тържествения водосвет на бойните знамена по случай Деня на храбростта и на Българската армия, предаде репортер на БГНЕС.

Войната, която бушува непосредствено до нас и която до скоро считахме за немислима, изисква държавническо държане и адекватни решения, които да укрепват националната сигурност, коментира президентът.

Той посъветва политиците да не дълбаят разделение в обществото.

Недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по отношение на войната. По българските улици трябва да се веят български знамена, каза още Радев и добави: Всеки, който по един или друг начин пренася тези страсти в България, трябва да бъде готов да понесе своята отговорност.

Запитан за политическия проект на Стефан Янев, който беше премиер в последните два служебни кабинета, Радев каза:

Назначените от мен министри бяха силни, когато работеха заедно в назначения от мен кабинет, но впускането в партийната политика се оказва за много от тях непосилна. Това се случва за втори път. Грешно разбиране е да се преписват партии на президента. Аз не работя с подставени лица, каза Румен Радев. /БГНЕС