Румен Радев: Няма пряка военна заплаха за България

Абсолютно недопустимо е в 21 век в Европа да летят ракети с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Към момента няма пряка военна заплаха към сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло средата на сигурност в Европа е тотално променена. Правителството прави анализ на цялата ни система на енергийни доставки.

Това заяви президентът Румен Радев след извънредна среща на държавните институции във връзка с военните действия на Русия в Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността, съобщи Радев.

България продължава да участва във всички формати на НАТО и ЕС, за да търсим отговори на това грубо предизвикателство, заяви президентът и съобщи, че вече са в ход консултации в съюзен формат в НАТО.

Президентът бе категоричен, че България продължава да участва във всички формати на НАТО и ЕС, за да търсим отговори на това грубо предизвикателство.

Изключително важна за нас е съдбата на нашите сънародници в Украйна. Над 4000 е броят на хората в Украйна, които вече искат евакуация, съобщи Румен Радев и увери, че държавата ще направи всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани.

Отворени сме и за всички украински граждани, които искат да потърсят убежище в България, заяви Румен Радев.

В срещата на "Дондуков" 2 участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев. /БГНЕС