Румен Радев: Планирам да направя консултации

Кога българският парламент ще актуализира бюджета? Не може да оставим хората в наближаваща пандемична криза без помощ.

Това заяви президентът Румен Радев, след като посети района на границата ни с Турция, за да се запознае с мерките за справяне с миграционния натиск, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии. Искам да видя ясен ангажимент на парламента. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос, коментира Радев.

Попитан кога ще връчи втория и евентуално третия проучвателен мандат след патовата ситуация, създадена от „Има такъв народ”, Радев съобщи, че планира да направи нови консултациите с партиите в НС.

Планирам да направя консултации с партиите. Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеи на парламентарно представените партии за съставяне на правителство, заяви Радев.

Крайно време е партиите да осъзнаят своята отговорност. Служебното правителство показа, че е възможно взаимодействие. Партиите да изоставят своите идеологически предубеждения и злобния тон, посъветва държавният глава и добави: Накрая неизбежно ще трябва да седнат на една маса и да работят за коалиция.

Видяхме, че опитът за правителство на малцинството катастрофира. Нека вървим по-бързо към изпитаните модели на парламентарна демокрация. Служебното правителство е излъчено с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите, добави Румен Радев и припомни, че времето изтича.

Той подчерта, че не иска да говори за нови избори преди да са изчерпали всички възможности за правителство в рамките на 46 Народно събрание.

Според Румен Радев избори 2 в 1 наесен е срещу философията на българския конституционен модел.

Днес президентът посети ГКПП "Капитан Андреево" и Елхово, където се запозна на място с предприетите мерки за охрана на границата и справяне със засиления миграционен натиск. Посещението в района се случва преди насрочения за понеделник КСНС, който ще обсъжда темата.

Миграционният натиск нараства и това е обяснимо, защото талибаните си възвръщат контрола в Афганистан. Рискът за нас неизбежно се увеличава. Поздравления към Гранична полиция за създадената организация, заяви президентът Румен Радев, но добави, че има още неща, които непременно трябва да се свършат. Той изрази надежда, че на предстоящия в понеделник КСНС участниците ще постигнат консенсус по необходимите мерки.

Трябва да работим и с ЕС за по-сериозен ангажимент на Фронтекс и за разработване на оперативен план за действие на ЕС при засилен миграционен натиск на външните граници на ЕС, тоест България и Гърция, добави Радев и припомни, че настоява за такъв план от много време.

Запитан какво визира под "има неща, които трябва да се свършат", Радев изброи логистични дейности и възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция, т.нар ограда, която на редица места е компроментирана. Тя трябва да се възстанови, тя е превзета от растителност, това иска поддръжка, посочи президентът. Според него трябва да се осигурят и достатъчно средства на Гранична полиция и на МВР.

От години чакаме проверка от прокуратурата за строежа на оградата по границата. Какво стана, попита държавният глава. Ще има ли яснота каква е истината за това възпрепятстващо съоръжение, добави той.

При посещението на Радев в Елхово стана ясно, че при увеличаване на миграционния натиск, ще са необходими допълнителни сили. Към момента военни не участват в охраната на границата, но ако има засилване на мигрантите, служители от МО ще бъдат пренасочени.

Радев призова на КСНС да се постигне единомислие, така, че да защитим надежно нашата граница. Въпросът с препълнените миграционни центрове също ще бъде разгледан. /БГНЕС