Румен Радев свиква КСНС заради ситуацията в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради конфликта между Иран и САЩ.

Темата на заседанието е „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток”. Очаква се представителите на изпълнителната власт, на законодателната и на спецслужбите да излязат с обща позиция на България. Премиерът Борисов каза в четвъртък, че само мирът може да реши проблемите в Близкия изток.

БГНЕС припомня, че изострянето на конфликта между Техеран и Вашингтон ескалира след убийството на ген. Касем Солеймани. Иранските власти обещаха да отмъстят и през нощта в четвъртък нанесоха ракетни удари срещу две американски военни бази на територията на Ирак.

В обръщение към нацията президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че няма пострадали американски военни. Преди това военни съобщиха, че няма жертви и сред иракските сили. Тръмп каза още, че Техеран няма да има ядрени оръжия, докато той е на власт и обяви незабавно допълнителни наказателни санкции.

Междувременно авиокомпании по цял свят спряха полетите през въздушното пространство на Иран и Ирак и започнаха преразглеждане на маршрутите си.

Ирански представители заявиха, че Техеран не иска война и с ударите "приключва" отговора му на убийството на ген. Солеймани.

Иран, който отдавна заявява, че американските сили трябва да напуснат Близкия изток, призова Вашингтон да изтегли войските си след атаките, за да се предотвратят още смъртни случаи и предупредиха американските съюзници, включително Израел, да не допускат атаки от своите територии.

Иранската телевизия съобщи, че служител в кабинета на върховния лидер Али Хаменей е заявил, че ракетните атаки са "най-слабия" от няколко сценария за отмъщение. Той цитира друг източник, според който Иран е взел на прицел 100 други потенциални цели.

Германия, Дания и Норвегия заявиха, че нито една от войсковите им единици в Ирак не е регистрирала убити или ранени. Последваха изявления от страна на ЕС, Великобритания и Германия, които осъдиха атаките и призоваха за спиране на „спиралата на насилието”. /БГНЕС

Тагове: