Радев: Трябва да изчерпаме всички възможности ; ИТН: Няма да подкрепим трети мандат

Политическата ситуация се изостря, кризите – също. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности. Това заяви президентът Румен Радев в началото на втория цикъл консултации в рамките на 46 Народно събрание за съставяне на правителство. Първата среща днес е с представителите на „Има такъв народ”, предаде репортер на БГНЕС.

Веднага след края ѝ Виктория Василева от ИТН препотвърди позицията, че формацията няма да подкрепи трети мандат, но както и лидерът Слави Трифонов съобщи - ще подкрепят настоящето правителство и президента за справяне с миграционната криза.

В крайна сметка, що се отнася за съставяне на правителство, ние опитахме и бяхме изоставени по средата на разговорите. В НС има още 5 партии, отговорността сега е при тях, те имат възможност да съставят кабинет, заяви Тошко Йорданов в началото на разговора.

Йорданов добави още, че една голяма част от нещата могат да се решат в парламента, независимо дали има бързо редовно правителство или не. "И без това ясно заявихте, че ще забавите втория мандат, за да дадете време на парламента да свърши някои неотложни работи", каза още председателят на ПГ на ИТН.

От своя страна президентът добави, че консенсус трудно ще се постигне в създалата се ситуация, но той ги окуражава да опитат.

"Но приветствам и това разбиране, че независимо от усилията за съставяне на кабинет, парламентът трябва да свърши важна и отговорна работа. Силно се надявам, че парламентът ще поеме своята отговорност и независимо от изхода на преговорите за съставяне на правителство най-малкото ще актуализират бюджета и ще се отнесе отговорно и с ясна позиция към плана за устойчивост", заяви Радев.

Разговорите протекоха много конструктивно, заяви Виктория Василева след вторите консултации с Радев. Тя подчерта, че са обсъдени много проблеми, от това как се стигна до неоползотворяването на първия мандат, различните възможности, които стоят пред президента и парламента оттук насетне, актуалната обстановка.

Заявихме ясно и категорично, че трети мандат ИТН няма да подкрепи, защото няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителство, предложено от най-голямата политическа формация, а да очакват ние да подкрепим следващо правителство на малцинството, което също ще управлява с плаващо мнозинство, добави тя.

Независимо от всички политически напрежения и игри има проблеми, които са над всички. Такъв е проблемът с мигрантската криза, която много скоро може да почука на нашата врата. В този случай нормално е да постъпим така, както се очаква от отговорни български граждани, каквито сме ние, за да подкрепим усилията на правителството за справяне с тези проблеми, заяви още Василева, след като късно в понеделник лидерът на партията Слави Трифонов написа във Фейсбук, че ИТН ще подкрепи президента и настоящето правителството заради мигрантите. /БГНЕС