Румен Радев: Трябват подходящи условия за инвеститорите (видео)

Държавата и бизнесът е крайно време честно и откровено да си поговорят за състоянието на българската икономика, за нейната конкурентоспособност. Защото, дистанцията между нас и страните от Централна и Източна Европа се увеличава. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на бизнес форум, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава смята, че икономиката ни е поставена пред сериозни предизвикателства, трябва да се преструктурира и е дошло време за стратегически решения.

Никоя икономика не може да бъде успешна, ако законодателната изпълнителната и съдебната власт не създаде подходящи условия за инвеститорите, смята Радев. В тази връзка той обърна внимание и за типа инвеститори, които привличаме.

Само инвестиции в индустрията може да гарантират устойчив темп на развитие на икономиката“, убеден е президентът.

Бизнесът и държавата трябва да обсъдят 3 важни неща- какво е състоянието на икономиката, какви цели гоним, как да постигнем тези цели и какви инвеститори привличаме, отбеляза президентът.

Държавният глава смята също, че стои въпросът има ли дисбаланс в съотношението добри икономически показатели, ръст в икономиката и същевременно може да се усети от гражданите като жизнен стандарт, здравеопазване.

...................................... Коментари на бизнес форума направиха вицепремиерът Томислав Дончев, икономическият министър Емил Караниколов, финансовият министър Владислав Горанов и др. Томислав Дончев каза, че през следващите няколко месеца ще има съществени промени за начина на разпределяне на отговорностите между Министерството на икономиката и Министерството на образованието, по начина на разпределяне на публичните ресурси. Според Дончев, едно от направленията, по които ще се работи усилено, е дигитализацията по целия производствен процес – от производството през пласмента до крайния потребител. Пред държавата стоят два пътя за подобряване на конкурентоспособността спрямо останалите страни в ЕС. Единият да произвеждаме повече и другият - правилно разпределяне на националното богатство, подчерта Дончев. Вицепремиерът смята, че държавата може да си позволи да заделя през следващия програмен период по 3-4 млрд. лева в направления, свързани с икономика на знанието. Емил Караниколов пък заяви, че за първите три месеца на годината държавата е издала сертификати на инвеститори за 130 млн. лева, които ще разкрият 1230 работни места. Съществена тенденция е, че спрямо миналата година е отчетен ръст на инвестициите в производството. Все повече инвеститори са се насочили към Северна България в района на Враца, Видин и Плевен, отбеляза министърът. Караниколов отчете, че под формата на насърчителни мерки, в размер на 7 млн. лева са отпуснати на фирми за подобряване на инфраструктура, за погасяване на социални осигуровки, за обучение на кадри. Резултатите показват, че българската икономика бележи балансиран ръст спрямо останалите страни в ЕС. Проблем остават доходите на населението“, заяви Караниколов. Неговата препоръка занапред е, че бизнесът не трябва пред чуждите инвеститори да говори, че България е евтина работна ръка. Като предстоящ приоритет за управляващите министърът посочи връщането на повече ученици в училищата, той спомена и че продължава липсата на коректен диалог между работодателите и науката. В допълнение на казаното от Караниколов, финансовият министър Владислав Горанов каза, че стабилната фискална позиция е гарант за подобряване на конкурентоспособността. Данъчното облагане няма да се променя. Следващите месеци усилия ще бъдат насочени към работата в сътрудничеството с ЕЦБ и пътя на България към ERM II. /БГНЕС