Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната"

Днес президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на „Продължаваме промяната“. Мандатът ще бъде връчен на кандидата на "Продължаваме промяната" за министър-председател - акад. Николай Денков. Това става след близо 4 месеца от проведените избори на 2 октомври 2022 г., предаде репортер на БГНЕС.

На 14 декември 2022 г. народните представители не одобриха кандидатурата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за съставяне на правителство. "За" него гласуваха 113 депутати, "против" бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ПГ на ГЕРБ, ПГ на ДПС, както и ПГ на "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

"Наивни излязоха добро и злото, хората заложиха на злото, злото победи и хората спечелиха. Днес се случи точно това. Имахме уникален шанс да продължим по друг начин в политиката. Не съжалявам и за миг, че положих усилия и че се срещнах с тези хора зад мен, и им благодаря, че го направиха. Благодаря за доверието и професионализма", каза Габровски на екипа от министри, с който възнамеряваше да работи. "По-малко съм оптимист за това, което предстои на България. Може би ще прекараме една година от избори в избори, което е тъжно", коментира още Габровски.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" поканиха всички партии на разговори за съставяне на правителство. На първата среща се отзоваха всички партии в 48-то Народно събрание с изключение на "Възраждане". ГЕРБ и ДПС, обаче, напуснаха срещата с "Продължаваме промяната", а на разговорите за съставяне на правителство останаха БСП, "Демократична България" и "Български възход".

"Щастлив съм, че толкова партии се отзовахте. Целта на срещата е да се обсъдят приоритетите, така че да се състави правителство, което да управлява страната стабилно. Преди няколко дни изпратихме покана за всички партии, в която изложихме приоритетите ни за социалната политика, подпомагането на бизнеса, както и приемането ни в Шенген и Еврозоната. Всички вие споделяте тези приоритети. Главна цел ни е да говорим за това какви приоритети ще ни обединят и всяка партия да добави свои предложения". Това заяви акад. Николай Денков, номинираният за премиер от "Продължаваме промяната" в началото на срещата с парламентарните групи.

“Струва ми се, че влизате в роля на кукла на конци и зад вашия широк академичен образ стоят номинациите, които обявихте в телевизионен ефир. Считаме, че хора, които през 8-месечното си управление доказаха, че не могат да се справят в правителство, не могат и сега да го направят. Бил сте министър в наше правителство, след което сте избрали да участвате в други правителства, имате свои качества. Силно ни притеснява, обаче, че в програма без ясни констатации Вие търсите диалог за обсъждане на бъдещи коалиции. Участието ни в такива разговори се изчерпва до тук”, коментира лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, след което напусна срещата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска от Денков да "начертае една основа, от която да тръгнем, и да поставите Вашата позиция по наши приоритети, които са изказани от ДПС. Като например, вашето назначение като министър в разрез с Конституцията, като например взломовете по домовете на къщите по указания на Рашков. Трябва да поговорим първо за това. Относно съдебната реформа, ние отдавна сме изложили своята позиция. Освен, че трябва да говорим за правилата и реформите, трябва да говорим и за кадруването. Те не трябва да бъдат смесвани обаче. Когато говорим за добри намерения би било добре те да са подплатени с факти, а не обратно”, подчерта Карадайъ.

“За да се включи Кирил Петков в управлението на страната, той е направил много лични жертви, което трябва да е отчетено”, заяви акад. Денков, след което парламентарната група на ДПС напусна залата. “Вие не ми давате отговор на въпроса. Не ме интересува биографията на Петков, питах ви как ще коментирате позицията на Конституционния съд, че Кирил Петков е упражнявал министерския си пост в разрез с конституцията”, заяви Карадайъ.

Последва и втора среща, на която отидоха само БСП, "Български възход" и "Демократична България". По време на втората среща беше обявено, че се върви към подготовка на вариант на програмна декларация, в която да бъдат включени основните национални цели, около които партиите да се обединят при сформирането на правителство.

Акад. Денков каза, че през коледно-новогодишните почивни дни ще работят по изготвяне на декларацията, и посочи, че "крайният документ ще бъде това, което ще представим пред всички, и ако имаме съгласие, ще представим и в пленарна зала. Ние не работим само за мандата, важно е да видим тези теми, които ще ни определят независимо от различията ни", обясни той.

В края на срещата Кирил Петков отбеляза, че е обнадежден. "Вярвам, че българските граждани виждат кои са важните приоритети за тях. Промяната ще бъде малко по-бавна и малко по-трудна, но ще стане", завърши съпредседателят на "Продължаваме промяната".

По думите на кандидат-премиера акад. Николай Денков с декларацията ще се разбере дали от "Продължаваме промяната" имат подкрепа за съставяне на правителство.

Днес от "Продължаваме промяната" канят всички заинтересовани парламентарни групи да изчистят крайния текст на тези приоритети и задачи, да го оформят като програмна декларация с очакванията на 5 януари тя да бъде включена за гласуване в пленарна зала.

Ако тази декларация не бъде приета от парламента, от "Продължаваме промяната" ще върнат веднага мандата за съставяне на кабинет./БГНЕС