Румен Томов: Половината бюджет на Благоевград е „изяден” преди началото на годината

6 милиона и 380 хиляди лева са задълженията на общината, към тях трябва да се прибави и кредит от 7.5 милиона лева, обяви на пресконференция днес кметът на Благоевград инж. Румен Томов, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Градоначалникът огласи финансовите задължения на общината към 31 декември 2019 г., които възлизат на 13 860 769 лева, в това число 7,5 милиона лева кредит към ОББ и 6,380 милиона лева неразплатени задължения към строителни, охранители и др. фирми.

„При 23 млн. собствени приходи, излиза, че половината бюджет е „изяден” още преди да е започнала годината”, заяви Томов.

След „Благоевград фест”, която утре ще бъде предложена за закриване от ОбС – Благоевград, има вероятност да последват още подобни искания и за други общински фирми, съобщи зам.-кметът по финанси и стопанска дейност Ясен Попвасилев. Той изнесе данни за няколкократни плащания за едно и също нещо, като например на двама изпълнители в рамките на фестивала „Фракофоли” от общинския бюджет са платени един път 100 000 лева, и втори път още 70 000 лева през “Благоевград фест”. С подобни действия първоначалната сума за цялостната организация на „Франкофоли” – от планираните 460 000 лева през 2019 г., е набъбнала на 1,720 милиона лева.

В общинската фирма „Благоевград фест” са работили 4 души с работна заплата 60 000 лв.., печалбата на дружеството за 9-те месеца на м.г. е 50 000 лв.

По оперативните програми има наложени санкции в размер на 1.7 млн. лева за депото за отпадъци, заради неправилно проведена обществена поръчка, а от него се очакват приходи от 1.3 млн. лева. Санкция има и за анаеробната инсталация.

Кметът обяви, че ще предложи намаляване на таксите за детските градини с 10 лева, като до края на мандата си кметът обеща тя да стане 0 лева.

Също така се подготвя еднократна помощ за семейства с трето дете. Диференцираната помощ може да стигне максимум до 2000 лева, но според образованието на родителите. Градоначалникът припомни, че това е едно от предизборните му обещания.

Предстои откриването на новата детска градина „Вечерница“. До момента тя е нямала разрешително за ползване. То вече е факт от 17 декември и хлапетата и персоналът могат вече да се радват на новата придобивка. Откриването ще стане в деня на родилната помощ - 21 януари.

Лидерът на БСП и общински съветник Любен Милев става четвърти зам.-кмет в Община Благоевград. Той ще поеме ресор „Сигурност”. Томов заяви, че има ангажименти към БСП, които са го подкрепили на изборите.

Относно обявените конкурси в общината и назначените вече кметът уточни, че те са на временни трудови договори, защото общината трябва да работи. Обявени са 5 конкурса – за секретар, за директор на Дирекция „Правно-нормативно обслужване“, директор на Дирекция „Финансова политика“, директор на Дирекция „Планиране на инвестиционната дейност“ и директор на „Местни данъци и такси“. /БГНЕС