Румъния може да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Румънските власти полагат основите на нова програма, която ще контролира закупуването на 155-мм самоходни гаубици, както и ще насърчава сътрудничеството на тяхното производство, това предаде „Defense Romania“.


На "Конференцията за сътрудничество между Южна Корея и Румъния в областта на отбранителната промишленост-2023", ръководена от южнокорейското посолство в Румъния, представители на южнокорейския отбранителен гигант Hanwha разкриха плановете си да проникнат на румънския пазар със своите самоходни гаубици K9 и бойната машина на пехотата Redback.

Даниела Николеску, държавен секретар на румънското Министерство на икономиката, предприемачеството и туризма, също потвърди обсъжданията за производство на компоненти за гаубиците K9.

В края на април Министерството на националната отбрана на Румъния изпрати искане до парламента, с което се търси одобрение за няколко програми, включително за придобиване на 155-милиметрови самоходни гаубици. Предложената програма, която предвижда закупуването на пет подразделения 155-милиметрови самоходни гаубици, е с прогнозна стойност 1,923 млрд. долара, като се планира да бъдат закупени до 54 единици.

Придобиването на гаубиците ще започне в близко бъдеще. По-рано, през февруари 2023 г., Hanwha Aerospace и румънската държавна отбранителна фирма Romarm подписаха меморандум за разбирателство за доставка на 155-милиметрова самоходна гаубица K9 и бойна машина на пехотата.

Представител на Hanwha заяви, че освен съвместното производство, Румъния потенциално може да се присъедини към "Клуба K9" - ексклузивна група, включваща 5 държави от НАТО. Клубът, създаден през април 2022 г. в Чангвон, е платформа за обмен на идеи, знания и опит, свързани с експлоатацията, поддръжката и обучението на личния състав на въоръжените сили, в седем държави: Република Корея, Индия, Норвегия, Финландия, Полша, Турция и Естония.

Страните членки на НАТО, които преди това са закупили гаубицата K9, включват Норвегия, Финландия, Полша, Турция и Естония. Към днешна дата гаубицата е намерила купувачи в 9 държави по света. /БГНЕС

Категории: