Румъния подготвя временно удължаване на ембаргото за украинско зърно

Премиерът на Румъния Марсел Чолаку информира днес ръководството на СДП на заседание, че правителството подготвя съвместна заповед на министерствата на земеделието, икономиката и финансите относно временна забрана за срок от 30 дни на вноса на украинско зърно, докогато ще бъде готова системата за лицензиране, съобщиха за Știripesurse.ro социалдемократически източници.


"За разлика от Полша и Унгария, Румъния имаше постоянен диалог както с Украйна, така и с Европейската комисия. Поради тази причина нито един камион с украинско зърно не е влязъл в страната от петък до днес, нито пък ще влезе", твърдят източниците на СДП.

По този начин ще има 30-дневно отлагане на решението на Европейската комисия за прекратяване на ограниченията, докато Украйна не приложи механизъм, който няма да засегне румънския пазар.

Полша, Унгария и Словакия едностранно обявиха, че ще удължат забраната вноса на украинско зърно, въпреки решението на Комисията да прекрати ограниченията.

Украйна беше един от най-големите износители на зърно в света, преди руската инвазия през 2022 г. да намали способността ѝ да превозва селскостопански продукти през черноморските си пристанища. Оттогава украинските земеделски стопани разчитат на износ през съседни държави, включително Румъния. Притокът на украинско зърно и маслодайни семена в съседните държави обаче засегна доходите на източноевропейските земеделски стопани дотолкова, че правителствата в региона забраниха вноса на селскостопански продукти от Украйна.

През май тази година Европейският съюз се намеси, за да предотврати едностранни действия от страна на държавите-членки, и наложи собствено ембарго върху вноса от Украйна в съседните държави.

Съгласно ограниченията, въведени от Брюксел, на Украйна беше разрешено да изнася селскостопански продукти през петте държави-членки на ЕС, в Източна Европа, при условие че тези продукти се продават на други места. В петък изпълнителният орган на ЕС реши да не удължава тези ограничения, след като Украйна обеща да предприеме мерки за контрол на износа на селскостопански продукти за съседните държави. /БГНЕС