Румъния получи безвъзмездно два военнотранспортни самолета от САЩ

Военнотранспортен самолет C-130H2 Hercules постъпи на въоръжение в румънските военновъздушни сили безвъзмездно от САЩ, съобщава румънското Министерство на отбраната, като добавя, че Румъния ще получи още един такъв самолет до края на годината, съобщи „Romania Journal“.


"Военнотранспортен самолет C-130H2 Hercules влезе безплатно на въоръжение в румънските военновъздушни сили чрез Програмата за излишни отбранителни продукти, която позволява на САЩ да прехвърлят излишно военно оборудване на приятелски и съюзнически държави на ниска или никаква цена" , съобщи военното ведомство.

Доставката на самолета C-130H2 Hercules се осъществи на 15 септември, а между 17 и 29 септември мобилният тренировъчен екип на САЩ проведе обучение в 90-та авиотранспортна база заедно с румънския екипаж, за да го запознае с новото оборудване на борда на самолета.

"До края на 2023 г. Румъния ще получи още един самолет от типа C-130H2 по програмата за излишни отбранителни продукти", се казва още в изявлението на министерството на отбраната.

Румънските военновъздушни сили все още разполагат с четири транспортни самолета C-130 B и два самолета C-130 H, като последният самолет Hercules е получен през 2021 г./БГНЕС