Румънска авиобаза ще се превърне в най-голямата натовска база в Европа

Започнаха строителните работи за разширяване на съществуващата румънска 57-а военновъздушна база в Михаил Когълничану, за да се превърне в най-голямата военна база на НАТО в Европа на стойност около 2,5 милиарда евро, съобщи Euronews.


След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

„Разширеното съоръжение ще включва хангари за техническо обслужване, складове за гориво, боеприпаси, оборудване, авиационни технически материали, симулатори, съоръжения за хранене, помещения за настаняване, всичко, което е необходимо за поддържане на работата и мисиите на база с такъв размер".

Това заяви Николае Крецу, настоящ командир на 57-а авиобаза.

Съоръжението е проектирано да приеме за постоянно до 10 000 войници на НАТО и техните семейства. Освен че ще включва нови писти, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, то ще осигури и подкрепа за семействата на военнослужещите чрез училища, детски градини, магазини и болница.

Този нов проект е продължение на предишни подобрения на военновъздушните бази в Румъния, като почти 300 млн. долара бяха похарчени за военновъздушна база 71 край Кампия Турзия, за тренировъчно съоръжение в Чинку и Михаил Когълничану.

Румъния се превърна в стратегически център както за САЩ, така и за НАТО, които се стремят да укрепят способността си да провеждат операции в региона. В допълнение към изтребителите, които оперират от 71-ва и 75-та база, ВВС на САЩ също така редовно извършват полети с безпилотни самолети MQ-9 Reaper от Кампия Турзия, които осигуряват повишен капацитет за наблюдение в близост до границата на Румъния с Украйна и Черно море./БГНЕС