Румънският президент обяви кандидатурата си за ръководител на НАТО

Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви кандидатурата си за генерален секретар на НАТО, предаде АФП.


„Реших да участвам в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО“, каза Йоханис пред журналисти, добавяйки, че „поема тази кандидатура от името на Румъния с пълна отговорност“.

Номинацията на президента Клаус Йоханис ще усложни усилията на някои от съюзниците да назначат отиващия си нидерландски премиер Марк Рюте като следващ шеф на Организацията на Северноатлантическия пакт.

С подкрепата на САЩ, Обединеното кралство и други големи страни, Рюте от месеци е смятан за фаворит да ръководи алианса от 31 членове, след като мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг приключи през октомври.

Но някои членове от източния фланг на алианса отказаха да дадат зелена светлина, тъй като настояват за по-голямо представителство от региона на Източна Европа на висши позиции в организацията. Последните ръководители на алианса са от скандинавските страни или Нидерландия.

Естонският премиер Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Каринс също изразиха интерес към позицията, но страните им в крайна сметка се въздържаха да ги номинират за кандидати. Турция даде да се разбере, че би искала уверения от Рюте, включително че той няма да се съобразява само с членовете на Европейския съюз. /БГНЕС