Румънските военни са открили нови отломки от руски дрон

Румънските военни са открили отломки, за които се предполага, че са от руски дрон, близо до един от ръкавите на река Дунав, съобщи румънският министър на отбраната, цитиран от „Киев Индипендънт“.


По данни на военното министерство около 11:30 ч. местно време екипаж на румънски хеликоптер е открил предполагаеми отломки от дрон край селата Нуфарул и Виктория в окръг Тулча, разпръснати на площ от няколко десетки метра.

Съобщава се, че към мястото е изпратен друг хеликоптер със специализиран екип на борда, който да изследва фрагментите.

Селата са разположени на разклонението на река Дунав, наречено Свети Георги, на около 15-20 км. югоизточно от украинската граница.

Това не е първият случай, в който румънските власти намират фрагменти от руски безпилотни самолети, унищожени при удари срещу Украйна.

След едностранното прекратяване на Черноморската инициатива за зърно, Русия засили атаките си срещу украинската пристанищна инфраструктура, насочвайки се към украинските речни пристанища Измаил и Рени в близост до румънската граница.

След нападение с дрон през нощта на 4 септември Украйна заяви, че няколко безпилотни летателни апарата са паднали и са се взривили на румънска територия.

Първоначално Букурещ отрече съобщението, след което на 6 септември министърът на отбраната Ангел Тилвар потвърди, че на румънския бряг на река Дунав са открити фрагменти от дронове.

На 9 септември румънските военни откриха отломки от още един дрон, подобен на тези, използвани от руската армия, в Плауру, село само на няколкостотин метра от украинската граница./БГНЕС