Румънците вярват най-много на крал Чарлз

Британският крал Чарлз води класацията по доверие с 56,2% сред румънците, посочва проучване на общественото мнение на INSCOP Research по поръчка на News.ro.


Британският монарх е следван от Мая Санду, президент на Република Молдова, с 34% и Еманюел Макрон, президент на Франция, с 32%. Класацията продължават Джо Байдън, президент САЩ, с процент на доверие 27,6%, Олаф Шолц, канцлер на Германия, с 26,8% и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, с 25,9%. 21,5 % от интервюираните имат голямо доверие на Доналд Тръмп, бившия президент на САЩ, а 11,4 % - на Владимир Путин, президента на Русия.

Хората на възраст над 45 години, високообразованите, жителите на градовете и тези, които нямат акаунти в социалните мрежи, имат голямо доверие на Джо Байдън. Същото важи и за Макрон.

На Доналд Тръмп се доверяват особено много младите хора до 30 години.

В случая с Владимир Путин разпределението на отговорите (ниският дял на тези, които имат голямо и много голямо доверие) не позволява сегментиране според основните социално-демографски критерии.

Данните са събрани чрез метода CATI (телефонни интервюта), като обемът на извадката е 1100 души, представителни за основните социално-демографски категории (пол, възраст, професия) за неинституционализираното население на Румъния на възраст 18 и повече години.

Максимално допустимата грешка на данните е ± 2,95 % при ниво на достоверност 95 %. /БГНЕС