Рупърт Мърдок се оттегля от ръководството на медийната си империя

Рупърт Мърдок се оттегля от поста председател на своята глобална медийна империя, предавайки го на сина си Лаклан, съобщиха Fox Corp. и News Corp.

Роденият в Австралия 92-годишен магнат, който изгради глобална развлекателна и новинарска компания, ще премине към статут на почетен член на двете компании в средата на ноември, съобщиха компаниите. Това се случва след 70 години управление на медийната империя.

Милиардерът ще поеме новата роля на почетен председател, а синът му Лаклан ще стане едноличен председател на двете компании.

„От името на бордовете на директорите на Fox и News Corp, мениджърските екипи и всички акционери, които са се възползвали от неговата всеотдайна работа, поздравявам моя баща за неговата забележителна 70-годишна кариера“, каза Лаклан в изявлението си. „Благодарим му за неговата визия, пионерски дух, непоколебима решителност и трайното наследство, което оставя на компаниите, които е основал, и безбройните хора, върху които е повлиял“, добави по-младият Мърдок, както съобщава „Дейли мейл“.

Говорител на компанията потвърди, че Лаклан ще заеме новата позиция след годишните общи събрания в средата на ноември.

Медийният магнат попадна в светлината на прожекторите на журналистиката през 50-те години на миналия век и стана главен изпълнителен директор в Холивуд през 1985 г., когато купи Twentieth Century Fox от петролния магнат Марвин Дейвис за 600 милиона долара.

В меморандум до служителите Мърдок пише: „През целия си професионален живот съм бил ангажиран ежедневно с нови идеи и това няма да се промени. Но моментът е подходящ да поема различни роли, знаейки, че имаме наистина талантливи екипи." /БГНЕС

Тагове: