Русия е готова да доставя на Сърбия допълни количества газ на ниски цени

Русия е готова за разговори за допълнителни количества газ за Сърбия, съобщи посланик Александър Боцан-Харченко.

Руският „Газпром“ е отворен за преговори, ако Сърбия се нуждае от допълнителни количества руски газ през зимата, заяви той, цитиран от Анадолската агенция.

"Първоначалната цена, която се отнася до предишните основни количества, остава най-ниската, която сега може да бъде определена в Европа. Това е много важно нещо и моето послание е, че винаги когато говорим за енергетика и газ, не забравяме, че имаме основен договор с много ниска и изгодна цена", каза Харченко.

Сърбия е единствената страна в Европа, която не е наложила санкции срещу Русия.

В сряда сръбският президент Александър Вучич прие азербайджанския президент Илхам Алиев в столицата Белград, където двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на природния газ и електроенергията.

По-рано Вучич изрази желание да обсъди присъединяването на Сърбия към Трансадриатическия или Трансанадолския тръбопровод.

Сърбия работи върху нови съоръжения за съхранение на петрол и планира да изгради нов петролопровод до Унгария, за да се справи с глобалната енергийна криза.

В началото на октомври Вучич заяви, че Сърбия има складове, пълни с близо 380 млн. куб. м газ в Унгария. Новият тръбопровод до Унгария ще бъде с дължина до 128 км, който може да струва до 100 млн. евро.

Понастоящем Сърбия има най-ниската цена на електроенергията в региона и сделката би могла да запази стабилни тарифи и да предотврати повишаване на цените. Цената за сръбските домакинства е 0,086 долара за киловатчас, докато в Босна и Херцеговина тя е 0,087 долара. В Албания тя достига 0,097 долара, в Черна гора - 0,105 долара, в Хърватия - 0,148 долара, а в Рим - 0,545 долара, според данни от Вучич. /БГНЕС