Русия е похарчила 300 млн. долара за намеса в политиката на 24 държави

От 2014 г. насам Русия тайно е похарчила повече от 300 млн. долара, за да повлияе на политици в повече от 24 държави, твърди Вашингтон.

Твърдението на Държавния департамент се основава на разсекретена оценка на американското разузнаване. Високопоставен служител от администрацията на президента Джо Байдън заяви: "Смятаме, че това е само върхът на айсберга".

Русия не е коментирала публично твърденията, като самата Москва неведнъж е обвинявала САЩ в намеса във вътрешните работи на чужди държави.

Американското разузнаване "преценява, че това са минимални цифри и че Русия вероятно е прехвърлила допълнителни средства в случаи, които не са били открити", заяви служителят от администрацията на Байдън по време на брифинг.

В оценката на американското разузнаване не се посочват конкретни държави или длъжностни лица, за които се смята, че са били цел на Русия - но се казва, че Москва си е купувала влияние на четири континента.

Източник от администрацията, запознат с доклада на разузнаването, твърди, че Русия е похарчила около 500 000 щатски долара, за да подкрепи дясноцентристката Демократическа партия на Албания на изборите през 2017 г., а също така е финансирала партии или кандидати в Босна, Черна гора и Мадагаскар.

Източникът също така заяви, че Кремъл е използвал Брюксел като център за създаване на фондации, които финансират крайно десни кандидати.

Твърди се, че фиктивни компании се използват за финансиране на европейски партии и за купуване на влияние на други места./БГНЕС