Макрон обяви дискусии за нова сигурност в Европа

Основните опасения на Русия относно гаранциите за сигурност бяха игнорирани, констатира Путин. Той окачестви политиката на НАТО за "отворени врати" като свободно тълкуване на принципите на алианса от САЩ и от редица други страни. Путин нарече неразбираемо на какво основание се опитват да представят движението на войските на територията на Русия като заплаха за съседните страни.

Те се опитват да уверят Руската федерация, че НАТО е мирен и отбранителен съюз, но във военната стратегия на алианса Москва е обозначена като противни, подчерта руският лидер.

В същото време Путин каза, че е „възможно“ да се продължи напред по някои от предложенията на Макрон.

Киев пренебрегва всички възможности за мирно възстановяване на териториалната цялост на Украйна чрез диалог с Донбас, продължи още Путин, цитиран от руските медии. По думите му Киев се е насочил към демонтажа на Минските споразумения и игнорира всички възможности за мирно възстановяване на териториалната цялост на Украйна чрез диалог с Донбас. „Според мен е очевидно за всички, че сегашните власти в Киев са поставили курс за демонтиране на Минските споразумения“, Путин, като добави, че досега няма напредък по много фундаментални въпроси. „Киев продължава да игнорира всички възможности за мирно възстановяване на териториалната цялост на страната чрез пряк диалог с Донецк и Луганск“, констатира руският лидер. „Що се отнася до споразуменията от Минск, независимо дали са живи, дали имат някаква перспектива или не, аз съм убеден, че просто няма друга алтернатива“, подчерта той. Путин обърна внимание и на двусмислената позиция на киевските власти, които „понякога казват, че ще спазват (споразуменията), понякога казват, че това ще унищожи страната им“. „Настоящият президент (Владимир Зеленски – бел. БГНЕС) наскоро каза, че не му харесва нито една точка от тези споразумения от Минск”, припомни Путин. Той отговори на критиките на Киев към споразуменията от Минск с поговорката: „Харесва ми, не ми харесва, бъди търпелива, красавице моя. Трябва да се изпълнява, иначе няма да се получи“.

В същото време държавният глава изрази притесненията, че дискриминацията срещу рускоезичното население в Украйна се урежда законодателно.

Ако Украйна е в НАТО и атакува руския Крим, тогава ще има конфликт между Русия и алианса, продължи Путин. Той припомни, че европейските страни, включително Франция, смятат, че Крим е част от Украйна, докато Москва смята, че е част от Руската федерация. „И ако се правят опити тази ситуация да се промени с военни средства, а в доктрината на Украйна се казва, че Русия е противник и е възможно връщането на Крим с военни средства, представете си, че Украйна е член на НАТО..., това означава, че ще възникне военна конфронтация между Русия и НАТО. Трябва ли да влезем във война с НАТО? Но има втора част от въпроса: искате ли да влезете във война с Русия? Искате ли Франция да отиде на война с Русия? Но така ще бъде!" - каза Путин. Президентът подчерта, че загрижеността на Руската федерация "е продиктувана и от въпроси, свързани с общата европейска сигурност".

Киевските власти вече два пъти се опитаха да решат проблема с Донбас със сила и не е изключен нов, трети път, каза Путин. „Украинските власти вече два пъти се опитаха да решат проблема с Донбас със сила. След поредния провал се появиха споразуменията от Минск, подкрепени с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Ще се съобразят ли с това или не? Или ще направят трети опит. В крайна сметка те вече опитаха два пъти. Кой гарантира срещу трети?”, попита Путин.

В продължение на 30 години Русия призова НАТО да не предприема определени действия, но всички нейни предложения и опасения бяха игнорирани, каза президентът. „От 30 години се опитваме да убедим да не се прави едно, второ, трето, а просто пълно пренебрегване на нашите опасения, искания, предложения“, каза руският лидер.

Путин се е съгласил да се чуят отново с Макрон след посещението на последния в Киев (днес 8 февруари - БГНЕС). „Нека видим как протича срещата между г-н президента в Киев. Разбрахме се, че след пътуването му до столицата на Украйна ще се обадим отново и ще обменим мнения по този въпрос“, разкри домакинът.

Путин разкри още каза, че е обещал на бившия украински президент Петро Порошенко политическо убежище в Русия, ако има някакви затруднения. „По едно време, когато г-н Порошенко все още беше президент на Украйна, аз му казах, че ако има някакви затруднения в бъдеще, Русия е готова да му даде политическо убежище“, каза Путин на пресконференцията. Според него тогава Порошенко „много иронизира по този въпрос“. „Но днес искам да потвърдя предложенията си, въпреки сериозните ни различия по този въпрос, по въпроса за уреждането в Донбас“, продължи Путин. „Мисля, че (Порошенко) направи много грешки в тази посока, но все пак преследването му като държавен престъпник според мен също е прекомерна заявка за успеха на днешното настоящо ръководство. Готови сме да предоставим убежище на хора като г-н Порошенко в Русия“, увери той.

На пресконференцията бе засегнат и въпросът за руските компании в Мали."Що се отнася до Мали, г-н президентът (на Франция) многократно повдига този въпрос, обсъждахме го с него и той знае нашата позиция. Руското правителство, руската държава нямат нищо общо с тези компании, които оперират в Мали. Доколкото знаем от ръководството на Мали, не са правени коментари за търговската дейност на тези компании“, каза Путин, отговаряйки на въпрос на френски журналист за частни военни компании в Мали.

Руският лидер отбеляза, че с френският президент имат много близки позиции по проблема за иранското ядрено споразумение. „Съгласихме се, че позициите ни тук са много близки или, както казват дипломатите, съвпадат“, добави Путин.

Еманюел Макрон, президент на Франция

На свой ред Еманюел Макрон окачестви преговорите с Владимир Путин като смислени и обяви споразумение за съвместна работа по гаранциите за сигурност. По думите му следващите дни ще се състоят съдържателни дискусии по новия ред на стабилност и сигурност в Европа. „Имаме желание да работим заедно, за да гарантираме нов ред на стабилност и сигурност в Европа“, каза Макрон на пресконференция. Той смята, че преразглеждането на споразуменията за стабилност и сигурност в Европа не трябва да върви в ущърб на европейските държави: „Не мисля, че формирането на нови условия трябва да става чрез частична ревизия на споразуменията или нашите основни принципи, или чрез нарушаване на правата на европейските държави“, каза Макрон. Той не уточни за кои държави става дума, но каза, че Русия иска да ревизира споразуменията, които са в сила от 30 години. „Сигурността на нашия континент изисква да не правим грешките от миналото“, каза Макрон, отбелязвайки, че „стратегическият и исторически диалог, който беше изграден през последните години“ с Русия, може да помогне за постигане на напредък. Той също така заяви, че е необходимо "да се намерят общи позиции през следващите седмици, за да се смекчи ситуацията".

Русия и ЕС трябва да се споразумеят за конкретни мерки за стабилизиране на ситуацията и деескалация, добави още Макрон. Според него е необходимо да се работи бързо, за да се избегне всякаква ескалация - напрежението в момента се повишава, което увеличава риска от дестабилизация. „Това не е в интерес на никого – нито Русия, нито европейците искат хаос и нестабилност в момент, когато континентът вече е пострадал от епидемията. Ето защо трябва да се споразумеем за конкретни мерки, за да стабилизираме ситуацията и да продължим към премахване на ескалацията“, каза Макрон на съвместната пресконференция след преговорите.

Според него необходимо е Русия и ЕС да разрешат конфликта в Украйна. „Този конфликт е в центъра на напрежението, което изпитваме днес и, разбира се, е необходимо Русия и ЕС да разрешат конфликта, за да продължим напред в нашите отношения“, добави Макрон. Той припомни и значението на нормандския формат. „Продължаваме усилията си в рамките на нормандския формат, за да изпълним изцяло споразуменията от Минск за разрешаване на конфликта в Донбас“, каза френският президент.

Гостът изтъкна, че по време на преговорите е направил на Путин предложения за "конкретни гаранции за сигурност" относно кризата в Украйна. „Президентът Путин ме увери в своята готовност да се ангажира в този смисъл и желанието си да запази стабилността и териториалната цялост на Украйна“, добави френският лидер, цитиран от АФП.

В същото време той повдигна пред домакина въпроса за новия проект за конституция на Беларус, както и думите на Лукашенко за разполагането на руско ядрено оръжие на негова територия. „Изразих загрижеността си пред президента Путин във връзка с новия проект на Конституция на Беларус, който включва премахването на две основни разпоредби относно нейния статут от 1994 година., както и във връзка с изявлението на президента Лукашенко на 27 декември относно ядрените оръжия. В тази връзка получих уверения от президента Путин“, каза Макрон на съвместната пресконференция.

Той изтъкна още, че диалогът с Русия необходимо условие за изграждане на мир в Европа. „Русия е европейска държава и ние трябва да работим с Русия, за да изградим бъдеще в Европа“, каза френският президент. Той добави, че диалогът с Русия е необходим и за решаване на други сериозни международни проблеми. По думите му Франция също е заинтересована от добри двустранни отношения с Русия.

Междувременно след пет часовите преговори и въпреки късния час Макрон и френската делегация се разходиха по Червения площад, преди да се отправят за хотела. /БГНЕС, АФП

Москва / Русия