Русия и Китай водят битка със САЩ за световния юг

Русия и Китай разчитат на подкрепа и укрепване на връзките със световния юг в условията на конфронтация със Запада. Тази оценка е направена в статия, публикувана на уебсайта на "Уолстрийт джърнъл" в петък. В публикацията се отбелязва, че на фона на влошаването на "традиционните отношения Изток-Запад" заради ситуацията около Украйна, руското ръководство "изгражда нова мрежа в областта на дипломацията, икономиката и сигурността по оста Север-Юг". По тази ос "ключов съюзник" на Русия е Китай, който "от години работи по тази ос, като щедро търгува и инвестира в [страни от] Азия, Латинска Америка и Африка".

"Тези страни не са големи икономически или дипломатически играчи, но много от тях са бързо развиващи се пазари, разположени на стратегически търговски маршрути, а някои притежават важни минерали за прехода към чиста енергия", се отбелязва в документа. В същото време, "много страни по оста Север-Юг имат приоритети, които рязко се различават от тези на Запада.

"Уолстрийт джърнъл" смята, че Русия и Китай се опитват да "пренасочат световните енергийни потоци по такъв начин, че те да работят в тяхна полза и в ущърб на Запада за много години напред". Според списанието това ще бъде "един от най-важните дългосрочни резултати от кризата в Украйна". Вестникът отбелязва, че в контекста на санкциите Русия е увеличила доставките си на петрол за Индия, което ѝ позволява да "компенсира загубата на западните пазари", а освен това постига успехи и на дипломатическия фронт. Това се прояви по-специално в отказа на 35 държави, сред които Китай, Индия и Южна Африка, да осъдят действията на Русия на специалната сесия на Общото събрание на ООН в началото на март.

Вестникът подчертава, че след началото на войната на Русия в Украйна САЩ и партньорите им от НАТО са се "съсредоточили върху обединяването на Запада". "В същото време Китай и Русия смятат, че желанието за обединение на Запада представлява остарял начин на мислене от времето на Студената война, който просто е загубил предишната си актуалност", подчертава вестникът, като отбелязва, че позицията на Москва и Пекин "отразява новите реалности. В него се признава, че безразличието на САЩ към Африка и Латинска Америка, както и "възприемането на Вашингтон като ненадежден" играч, дава на "Русия и Китай открита възможност за маневриране". /БГНЕС