Русия иска изтегляне на НАТО от България, парламентът ще изслуша Петков

Министър-председателят Кирил Петков ще пристигне в Народното събрание, за да бъде изслушан. Искането направи групата на ГЕРБ заради руските предложения за сигурност, които включват изтегляне на силите на НАТО от България, предаде репортер на БГНЕС.

Новината дойде от руското външно министерство, от което стана ясно какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г.

След като ГЕРБ поиска в парламента да бъдат изслушани премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и военният Стефан Янев, Даниел Митов прочете декларация.

България е част от политическо пространство, върху което Москва отдавна няма нито контрол, нито влияние. Подобни провокации правят още по-наложително Руската федерация да преосмисли сигналите на агресивност, които излъчва към околния свят и да приеме призивите на всички страни от еввроатлантическото пространство за деескалация и за въздържане от политика на дрънкане на оръжие, заяви депутатът.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска чрез прочетената декларация от трибуната на парламента правителството и президентът незабавно да вземат ясна и недвусмислена позиция по руските заплахи и поведения.

Опозицията настоя Румен Радев незабавно и извънредно да свика КСНС по темата, а министърът на отбраната да уведоми народните представители от Комисията по отбрана за позициите заемани до момента и да представи плановете на правителството за осигуряване на националната сигурност. ГЕРБ поискаха още правителството незабавно да включи в бюджета 2% от БВП за националните отбранителни способности.

В момент на преки заплахи правителството да потърси и извоюва ясни послания от страна на съюзните ни, че в момента на заплахи, НАТО стои зад ценностите си и ангажиментите си към България, каза още Даниел Митов.

Ще развиваме нашето членство в НАТО и няма се поддаваме на руската провокация, коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Тези изявления днес са поредния елемент от руската стратегия да постави под съмнение избора на страните от Централна и Източна Европа, включително България, да се присъединят към НАТО", каза Иванов. Според него целта е да се върнем в ситуация, в която някой друг - Русия и САЩ решават кой да бъде в НАТО или не.

"България е направила своя избор, нашата национална сигурност се гарантира от НАТО", подчерта Иванов.

Коментар по темата дойде и от „Възраждане”. Нагнетява се напрежение. Не трябва да има крайни изказвания между Русия и САЩ, а българският глас трябва да започне да се чува. Българската позиция трябва да е за деескалация на конфликта, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

Според него в момента се забелязват единствено и само в последните 20 дни заявки как едва ли не руснаците ще нахлуят в Украйна, а от другата страна всеки ден се обяснява, че няма да стане и е невъзможно да се случи. /БГНЕС