Русия към Петков: Очакваме на 1 юли България да оттегли двете ноти

Във връчената на 30 юни в българското МВнР нота се говореше не за паритета на броя на служителите на дипломатическото представителство на Руската федерация в България.

От руска страна беше заявено, че не се приема обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите чуждестранни учреждения за персона нон грата. Това се казва в официална позиция на Русия в отговор на изявлението на премиера в оставка Кирил Петков.

Разглеждаме това като опит да се постави клеймо на служителите на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме, че това деяние е безпрецедентен клеветнически провокационен акт, който подкопава основата на руско-българските отношения. От руска страна също така беше заявено, че Москва категорично отхвърля тези обвинения. Що се касае до броя на служителите на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то този въпрос в нотата на посолството не е засяган и трябва отделно обсъждане, заявяват от руското посолство.

Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще оттегли двете си ноти, съдържащи поименен списък на руските чуждестранни учреждения в България. В противен случай пред руските власти ще бъде незабавно поставен въпросът за закриването на посолството на Русия в София, което автоматично означава закриване и на посолството на България в Москва, а отговорността за извънредно тежките последици за двустранните отношения изцяло ще лежи на българската страна, се казва в позицията на руското посолство. /БГНЕС