Русия контролира Мариупол

Руските сили контролират Мариупол, президентът Владимир Путин нареди атаката срещу индустриалната зона на "Азовстал" в града да бъде отменена.

Въоръжените сили на Русия и силите на т.нар. Донецка народна република освободиха Ма-риупол, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на срещата си с пре-зидента Владимир Путин.
По думите му, части от украинските формирования са се укрили в промишлената зона на завода „Азовстал”. „От днес цял Мариупол е под контрола на руската армия и на народната милиция на Донецката народна република, а територията на завод „Азовстал” с намиращите се там остатъци от националистите и чуждестранните наемници са надеждно блокирани”, заяви той.
Шойгу отбеляза, че през последните два дни руската страна е обявявала режим на прекратяване на огъня от 14 до 16 часа, когато са прекратявани всички бойни действия са отваряни хуманитарни коридори, за да могат цивилните на територията на „Азовстал” да напуснат територията.
В момента, когато Мариупол е бил обкръжен, въоръжените сили на Украйна и чуждите наемници са наброявали около 8 100 души. „В рамките на освобождаването на града повече от 4 000 са унищожени, а 1 478 се предадоха в плен. Останалите над 2 000 души са блокирани в промишлената зона на „Азовстал”, подчерта военният министър.
На войските на Русия им трябват 3-4 дни, за да довършат работата си по „Азовстал”, каза Шойгу.
„Що се отнася до онези, които се крият в Азовстал: [те] са блокирани изцяло там и по целия периметър. Необходими са ни около три-четири дни, за да завършим работата си в „Азовстал”.”
Той уточни, че са предприети всички мерки за защита на населението и въпреки съпротивата на украинските сили в Мариупол, от града са евакуирани повече от 142 000 граждани и са освободени всички заложници в пристанището.

Президентът Владимир Путин разпореди по време на срещата със Сергей Шойгу атаката срещу индустриалната зона на "Азовстал" в Мариупол да бъде отменена.
Президентът обясни решението със съображения за запазване на живота на руските военни.
"Това е случай, в който трябва да мислим - тоест винаги трябва да мислим, но в този случай още повече - за опазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда да влизаме в тези катакомби и да пълзим под земята над тези промишлени съоръжения", каза държавният глава.
"Блокирайте тази индустриална зона, за да не може и муха да прелети от там”, добави той.
Русия гарантира живота и достойно отношение към украинските военни, които напускат „Азовстал”, заяви Путин. /БГНЕС