Русия надви Швейцария и триумфира с Били Джийн Кинг Къп

Дария Касаткина и Людмила Самсонова изведоха Русия до триумф в първото издание на ребрандираната версия на Фед Къп – Били Джийн Кинг Къп, след като спечелиха мачовете си на сингъл срещу Швейцария в чешката столица Прага.

За Русия (л) това бе пета титла от отборната надпревара за жени.

Касаткина надви Джил Тайхман с 6-2, 6-4, докато Самсонова преодоля олимпийската шампионка Белинда Бенчич с 3-6, 6-3, 6-4, за да донесе пета титла на рускините в отборната надпревара при дамите. Победите на сингъл на Касаткина и Самсонова обезсмислиха мача на двойки, който можеше да се окаже решаващ в битката за трофея.

Рускините стигнаха до спора за титлата след успех над САЩ в полуфиналите с 2-1 победи. Самсонова надигра Слоун Стивънс в три сета, преди Даниел Колинс да сломи Анастастия Павлюченкова също в трисетова битка. Решителният мач на двойки отиде за „Сборная“ след двусетов успех на Вероника Кудерметова и Самсонова над американския тандем Шелби Роджърс и Коко Вандеуей.

Швейцария се справи със съпротивата на Австралия в последните четири, за да се бори за трофея. Джил Тайхман и Белинда Бенчич решиха всичко на сингъл с два успеха съответно над Сторм Сандърс и Айла Томлянович. Швейцарките остават без титла от отборния турнир след второто си място и през 1998. /БГНЕС