Русия нанесе ракетни удари по Киев и още няколко града

Украински официални лица обвиниха Русия за ракетно нападение срещу столицата Киев, като заявиха, че са били поразени жилищни сгради, а в цялата страна звучат сирени за въздушна тревога.

"Има атака срещу столицата. По предварителна информация са поразени две жилищни сгради в Печорския район", заяви кметът на Киев Виталий Кличко в изявление в социалните мрежи. "Няколко ракети бяха свалени над Киев от системите за противовъздушна отбрана. На мястото на ударите се намират медици и спасители. Повече подробности по-късно", добави той.

Заместник-ръководителят на канцеларията на президента Кирил Тимошенко в изявление в интернет съобщи, че ракетите са били изстреляни от руските сили. Той разпространи кадри от очевидното място на ударите, на които се вижда пламък, излизащ от пететажна жилищна сграда от съветската епоха.

"Опасността не е преминала. Останете в убежищата", добави той.

Ръководителят на администрацията на президента на Украйна Андрий Ермак заяви, че нападението е в отговор на обръщението на президента Володимир Зеленски пред Г-20, по време на което той призова лидерите да окажат натиск върху Кремъл да прекрати инвазията си.

"Някой сериозно ли си мисли, че Кремъл наистина иска мир? Той иска послушание. Но в края на краищата терористите винаги губят", заяви Ермак.

След ударите по столицата Киев днес Русия атакува украинските градове Лвов в западната част на страната и Харков в източната, съобщиха официални лица.

"В Лвов има експлозии", заяви кметът Андрий Садовий в изявление в социалните мрежи, призовавайки жителите да останат в убежищата, докато кметът на Харков Игор Терехов заяви, че е имало "ракетна атака" срещу града и че информацията за евентуални жертви се уточнява.

По-късно беше съобщено и за експлозии в Кривой Рог, Черкаска и Хмелницка области.

Междувременно на територията на цяла Украйна започна спешно изключване на електроенергията. Регионите в страната последваха примера на Киев, съобщи кметът на столицата Виталий Кличко.

„Енергийните работници започнаха аварийно спиране на тока в цяла Украйна, включително и в столицата. Това е необходима стъпка, за да се балансира електроенергийната система и да се избегнат повреди на оборудването. Графиците за стабилизиращото спиране все още не са в сила“, написа той в своя канал в Telegram.

Кметът уточни, че в Киев без ток са останали поне половината потребители.

В медиите се появиха съобщения, че заради нанесените от Русия удари по електропреносната мрежа ситуацията е „критична”.

През последните седмици руските сили се насочиха към енергийната инфраструктура в цяла Украйна и изстреляха баражи от ракети и изпратиха рояци безпилотни самолети към столицата. За последен път Киев беше атакуван от руските сили преди почти един месец на 17 октомври. /БГНЕС

Киев / Украйна