Русия обеща наполовина пълен стадион за Евро 2020

Русия може да осигури запълване на стадиона в Санкт Петербург на 50 процента за финалите на Европейското първенство по футбол това лято, заяви ръководителят на местния организационен комитет Алексей Сорокин. По програма Евро 2020 трябва да се проведе в 12 града в 12 различни членки на УЕФА, но наскоро президентът на европейската футболна централа Александър Чеферин каза, че мачове ще бъдат дадени само на тези страни, които гарантират, че двубоите ще могат да бъдат наблюдавани на живо от фенове.

Стадионът в Санкт Петербург е с капацитет от 61 хиляди зрители

До началото на първенството на 11 юни остават по-малко от три месеца, а при настоящата трета вълна на коронавируса в Европа в някои страни изглежда малко вероятно, че ще може да се провежда спорт на открито пред зрители. От Русия обаче обещават, че фенове на стадиона в Санкт Петербург ще има, и то голям брой. "Гледаме оптимистично към Европейското, вече имаме решение да напълним стадиона на 50 процента. Работим по това да можем да посрещнем чуждестранни фенове и това не се отхвърля от властите. Сигурни сме, че мачовете ще могат да се проведат при минимални рестрикции", коментира Сорокин.

Градовете-домакини имат време до 7 април, за да обявят своите планове и възможности на УЕФА преди събранието на Изпълнителни комитет на организацията на 19 април, когато ще бъде решено кои градове все пак ще получат мачове от финалите.

Стадионът в Санкт Петербург е с капацитет от 61 хиляди зрители, което означава, че около 30 хиляди души ще могат да гледат на живо мачовете, които ще се проведат там. По програма Петербург трябва да приеме три мача от група В на турнира: Белгия - Русия, Финландия - Русия и Финландия - Белгия, както и един четвъртфинал. Ако някои градове заявят, че нямат възможност да отворят стадионите си за публика, то е възможно Санкт Петербург да получи още мачове от надпреварата. /БГНЕС

Категории: