Русия обсъжда признаването на независимостта на ДНР и ЛНР

Руският президент Владимир Путин свика в Кремъл извънредното голямо заседание на Съвета за сигурност на Русия, чиято тема е ситуацията в Донбас.

БГНЕС предлага кратка хронология на днешните събития, довели до признаването на независимостта на двете самопровъзгласили се републики.

Ръководителите Донецка и Луганска народни републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник поискаха от Владимир Путин да признае независимостта на републиките.

Те поискаха от руския президент да разгледа също възможността за подписване на споразумение за сътрудничество в отбранителния сектор.

Ръководителят на Донецката народна република отбеляза, че украинските власти смятат да решат конфликта със сила. Пушилин добави, че жителите на Донбас се чувстват руснаци по дух и основната им цел е интеграция с Русия.

"Уважаеми Владимир Владимирович, за да предотвратим масовата смърт на мирното население на републиката, 300 000 от които са руски граждани, Ви моля да признаете суверенитета и независимостта на Луганската народна република", заяви Пасечник в обръщение, излъчено от телевизионния канал "Русия 24".

Според него хуманитарната катастрофа в региона е била избегната само благодарение на руската помощ.

Заради заплахата от нахлуване в Украйна самопровъзгласилите се републики започнаха да евакуират жени, деца и възрастни хора в руски региони. Обявена бе обща мобилизация.

Успоредно с обръщението на двамата лидери, руският президент Владимир Путин откри в Кремъл извънредното голямо заседание на Съвета за сигурност на Русия, чиято тема е ситуацията в Донбас.

Действията на редица западни държави приближават Русия до практическото изпълнение на призива на депутатите от Държавната дума към руския президент да признае самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, заяви Адалби Шхагошев, член на комисията на Държавната дума по сигурността и противодействието на корупцията.

"Съобщенията за заплахи от терористични атаки в Русия, обявеното от Литва военно учение "Силен грифон 2022", интензивността на обстрела по линията на съприкосновение, многобройните фалшиви информации и зареждането на Украйна с оръжие - всичко това ни приближава към практическото изпълнение на призива, който отправихме към Владимир Путин да признае ДНР и ЛНР", каза той.

Политикът подчерта, че "оставаме ангажирани със споразуменията от Минск", но действията на Запада, според него, "приближават Русия към признаването на републиките за независими".

Признаването на суверенитета на Донецката и Луганската народна република е тясно свързано с глобалните въпроси на сигурността в света, особено в Европа, заяви руският президент Владимир Путин.

„Използването на Украйна като инструмент за конфронтация с нашата страна, е сериозна, много голяма заплаха за нас", каза Путин на заседанието на Съвета за сигурност.

Той заяви, че именно затова Русия е активизирала работата си с партньорите от Вашингтон и НАТО през последните месеци в края на миналата година, за да "постигне в крайна сметка съгласие по тези мерки за сигурност и да осигури спокойно, безопасно развитие на страната в мирна среда".

Решението за признаването независимостта на ДНР и ЛНР ще бъде взето на 21 февруари, заяви днес руският президент Владимир Путин. Съветът за сигурност не обсъжда въпроса за включване на ДНР и ЛНР в състава на Русия, каза той.

В подкрепа на признаването на независимостта на двете републики са се изказали всички членове на Съвета за национална сигурност.

Председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко заяви, че Украйна няма да изпълнява Минските споразумения относно урегулирането на ситуацията около Донецка и Луганска народни републики (ДНС и ЛНР), тъй като това не влиза в плановете на Киев.

„В крайна сметка трябва да вземем решение. Имахме достатъчно търпение и аргументи да накараме Украйна да изпълнява Минските споразумения, да се върви по мирния път на дипломацията“, каза тя по време на днешното заседание на Съвета за сигурност.

Конфликтът в Донбас, според Матвиенко, е нужен на властите в Украйна, за да оправдаят влошаващата се икономическа и социална ситуация в страната, а на Запада – като антируски проект.

Тя заяви, че признаването на ДНР и ЛНР от страна на Русия ще реши проблема около Донбас.

„За Украйна Донбас е просто територия, а за Русия това са хора“, подчерта Матвиенко.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин заяви, че правителството се готви вече няколко месеца за последиците от евентуалното признаване на ДНР и ЛНР

Михаил Мишустин

„Имам предвид преди всичко заместване на вноса и анализ на всички рискове, с които може да се сблъскаме, ако бъде взето такова решение“, каза Мишустин по време на заседанието на Съвета за сигурност.

Премиерът подкрепи предложението за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР, ако няма напредък в преговорите.

Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев призова да се подкрепи обръщението на Държавната дума относно признаването на независимостта на ДНР и ЛНР.

Според него „народът търпя достатъчно и не трябва да бъдат мъчени повече“. „Разбирам, че трябва да подкрепим решението, което Държавната дума Ви предлага да приемете като президент“, каза той по време на заседанието на Съвета за сигурност, ръководено от Владимир Путин.

Патрушев подчерта, че САЩ прикриват своята истинска цел, която в действителност е разпад на Русия. САЩ организираха конфликта в Донбас и затова трябва да се водят преговори именно с тях, смята той.

Според него има смисъл Русия да преговаря единствено със САЩ, тъй като всички останали ще направят онова, което им каже Вашингтон.

Ако САЩ откажат да прекратят бързо бойните действия в Донбас, единствената възможност е признаване на ДНР и ЛНР, подчерта Николай Патрушев.

Предложението бе подкрепено и от заместник-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, който заяви, че е очевидно, че ситуацията в Украйна няма да се подобри и единственият изход в този случай е признаване на правосубектността на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР).

Той припомни, че на територията на двете републики в момента живеят около 800 000 граждани на Русия.

"В случая имам предвид не руския свят, за който се грижим, помагаме, подкрепяме по всякакъв начин, а граждани на Руската федерация. Граждани, които живеят в друга държава. Това са нашите хора", подчерта Медведев.

Дмитрий Медведев

Той отбеляза също, че в случай на различни проблеми с граждани на САЩ на територията на други страни, „американците провеждат специална операция“. „Затова ми се струва, че ние, като членове на Съвета за сигурност, не можем да пренебрегнем този факт“, подчерта Медведев.

Признаването на ДНР и ЛНР ще доведе до сключване на цял комплекс от междудържавни споразумения с тях, включително и с военен характер, заяви първият заместник-председател на комисията по международни въпроси в Държавната дума Вячеслав Никонов.

Става въпрос за договор за приятелство и сътрудничество, за всеобхватно партньорство, споразумение за икономическо сътрудничество, за използването на руската рубла, вероятно на територията на ЛНР, ДНР, както и военни клаузи, каза той в интервю за телевизия „Русия 24“. /БГНЕС