Русия изгони български дипломат

Русия обяви за персона нон грата заместник военното аташе подполковник Митко Борисов в отговор на изгонването на руски дипломат от София.

Нотата със съответното решение е връчена на българския посланик Атанас Кръстин, който беше извикан днес в Министерството на външните работи на Русия. „На 28 декември българският посланик Кръстин беше извикан в МВнР, където му беше връчена нота за обявяването на персона нон грата на заместник военното аташе към посолството на България в Москва подполковник Митко Борисов. Той трябва да напусне територията на Русия в течение на 72 часа“, се казва в съобщение на външнополитическото ведомство.

Информацията беше потвърдена от българското МВнР. „Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе поканен днес в руското Министерство на външните работи. Там на протоколна среща му бе връчена нота, с която български дипломат от посолството се обявява за персона нон грата и трябва да напусне страната до 72 часа. Мярката е мотивирана като реципрочна спрямо действията на българската страна, която на 18 декември обяви руски дипломат, акредитиран в София, за персона нон грата за действия, несъвместими с неговия статут, представляващи престъпление по НК. Българският дипломат в Москва ще спази дадения му срок за напускане на страната, който тече от днес в 14 ч московско време“, заявиха от МВнР.

БГНЕС припомня, че на 18 декември Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е била уведомена, че въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна. Неговата дейност представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено. Руският дипломат е събирал военна информация, включително за числеността на американски военни, които са участвали в учения на българска територия. Информацията, представляваща държавна и служебна тайна, е трябвало да бъде предавана на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага. /БГНЕС и ТАСС